Er is heel veel wat je kunt doen in de vakantie, die het leren op school positief beïnvloeden. Na een wel heel bijzonder schooljaar is het binnenkort zomervakantie. Misschien heeft je kind het ondanks alle rare maatregelen goed gedaan op school of misschien een kleine leerachterstand opgelopen. In het laatste geval wil je misschien tijdens de schoolvakantie je kind wat extra opdrachten laten maken. Geef je kind dan onderstaande ‘opdrachten’.

Buitenspelen

Door buiten te spelen beweegt je kind veel. Juist door te bewegen worden er in de hersenen exta neuronen aangemaakt en wordt het netwerk verdicht. Dit heeft een positief effect op de cognitieve functies, juist die vaardigheden die op school zo belangrijk zijn. Lees in deze blogs meer over bewegen en de invloed op het leren. Vrije beweging deel 1 en deel 2.

De ogen

Het buitenspelen heeft ook een gunstig effect op het accomoderen van de ogen. Accomoderen is het aanpassen van de ogen aan de afstand dichtbij en ver weg. Dit vinden we in het klaslokaal terug door te kijken naar het bord en dan weer naar je schrift of boek voor je. Vooral bij schommelen wordt deze vaardigheid geoefend. Meer informatie vind je in de blog Zijn alleen worteltjes goed voor je ogen.

Het immuunsysteem

Tijdens het buitenspelen maakt je kind vitamine D aan dat een belangrijk component is voor ons immuunsysteem. En ons immuunsysteem kan zeker een oppepper gebruiken. Een sterk immuunsysteem is zowel voor de fysieke als de mentale conditie een pre. En laat je kind zeker lekker vies worden. Mensen zijn een onderdeel van de natuur en het contact met de natuur is in veel opzichten positief.  Zonlicht en een groene omgeving is gunstig voor de ADHD-ertjes.

Regen

Ook in de regen is het interessant om buiten te zijn. Ooit las ik de zin: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Zorg voor goede regenkleding en je kind kan heerlijk in de plassen stampen, zijn energie kwijtraken en nieuwe ervaringen opdoen. Wanneer het onweert zorg dan dat je binnen bent en blijft. Je zou samen voor het raam kunnen gaan zitten en naar de lichtflitsen kijken. Nou, vooruit dan, kijk wat je kunt vinden op internet over onweer. Het zal zeker indruk maken bij je kind. De natuur in is meer dan een frisse neus.

Creativiteit

En is je kind moe of is er even echt geen mogelijkheid om naar buiten te gaan. Ben dan lekker creatief. Tekent je kind niet zo graag maak dan dubbele doedels. Met dubbele doedels heb je in elke hand een kleurpotlood, kwast of krijtje vast. Dan maak je met je handen bewegingen op het papier alsof je dirigeert. Daar kunnen de meest fantastische creaties uit voortkomen. Met deze techniek zet je beide hersenhelften aan het werk en dat heb je nodig bij het leren. En creativiteit is belangrijker dan kennis.

Voorlezen

Ook voorlezen helpt je kind vooruit. Zoek samen met je kind of kinderen een boek uit waar je in de vakantie uit voor gaat lezen. Waar dat allemaal goed voor is lees je hier en om het ook voor jou leuk te houden nog wat  tips.

Lezen en rekenen

En wil je je kind dan toch aan het lezen en rekenen zetten, doe dat dan in de keuken. Wat is er leuker wanneer je samen een maaltijd maakt? En het recept volgen vergt de vaardigheid van lezen en rekenen. Lees meer in de blog: experimenteren in de keuken.

Herinneringen creëren

De vakantie is bij uitstek de gelegenheid om mooie herinneringen te creëren. Herinneringen die je bijblijven en wanneer het leven even wat minder makkelijk is zo belangrijk blijken.

Ik wens je een hele fijne vakantie!

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend