Kinderen die meer tijd in de natuur doorbrengen worden gelukkigere volwassenen. Een studie ter bevestiging is eigenlijk overbodig, maar het is leuk naar de wetenschappelijke feiten te kijken.

Tijd doorbrengen in de natuur verbetert de mentale gezondheid

Een studie in Denemarken onder 900.000 mensen van 1985-2013 bevestigde dat vlakbij natuur wonen en daar ook tijd in doorbrengen, aanmerkelijk beter is voor de mentale gezondheid op korte en lange termijn. In de studie werden het opleidingsniveau, inkomen, familiegeschiedenis met betrekking tot psychische aandoeningen en hoeveel groen er in de directe omgeving is, meegenomen. Zie voor de volledige studie de PNAS website 

Weinig groen meer kans op een psychiatrische aandoening

De Deense studie toonde aan dat kinderen, die opgroeiden met de minste groene ruimte 55% meer kans hadden een psychiatrische aandoening te ontwikkelen, onafhankelijk van de effecten van andere bekende risicofactoren.

Kalmerend effect

De natuur heeft een kalmerend en normaliserend effect op mensen. Ook al woon je in de stad zolang je in de buurt van een (stads)park of een stuk verwilderd groen woont en deze vaak bezoekt profiteer je van de voordelen. Lees ook: Bosbad 

Vrij spel en tijd in de natuur

Moedig je kind aan meer tijd in de natuur door te brengen, bij voorkeur met vrij spel. Vrij spel is wanneer je kind zijn verbeelding gebruikt en daardoor langer zelfstandig speelt dan wanneer een ouder het spel invult. Meer lezen over het belang van vrij spel klik hier.

Inspireer je kind met verhalen over buitenspelletjes uit jouw kindertijd

Ook al zijn kinderen natuurtalenten met vrij spel, zorg dat je een paar ideeën achter de hand hebt wanneer je kind zegt dat het zich verveelt. Speelt je kind liever binnen denk dan terug aan je eigen kindertijd en hoe je buiten speelde. Daar zal zeker wat tussen zitten dat je kind interesseert.

Minimaal 30 minuten per dag buiten spelen

Laat je kind lekker uitrazen na schooltijd. Je kind heeft het grootste deel van de dag gezeten. Die opgespaarde energie moet er uit. Zorg dat je kind minimaal 30 minuten aaneengesloten per dag buiten is. Nog een voordeel lees je in: Zijn alleen worteltjes goed voor je ogen? Klik hier.

Tips

Laat het weer het toe: eet buiten.

Leg een moestuin aan. Hoe lekker smaakt je eigen groenten en fruit? En het is een leuke manier voor kinderen om de wereld om hun heen te verkennen en er voor te zorgen. En een fantastisch excuus iedere dag met je kind naar buiten te gaan.

Verander van omgeving. Kan het ene kind dagen in dezelfde omgeving spelen, een ander is al gauw verveeld. Ga spelen bij een vriendje of familielid. Bezoek een andere speeltuin.

Ga met het gezin erop uit, wandelen, fietsen, picknicken.

Heb je zelf tips? Tof wanneer je ze hieronder deelt. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend