Dominantie Factor

Wat is de Dominantie Factor

Naast een voorkeur voor hand, been, oog en oor hebben we ook een voorkeur voor een hersenhelft. Al deze voorkeuren samen vormen je Dominantie Factor ook wel Dominantie Profiel genoemd.

Carla Hannaford

Carla Hannaford is neurowetenschapper en Brain Gym® instructeur. Carla heeft de Dominantie Factor ontwikkelt. In totaal zijn er 34 profielen, beschreven in het boek De Dominantie Factor van Carla. Inmiddels is dit boek ook in het Nederlands vertaalt en uitgegeven door Panta Rhei. De Dominantie Factor bepaalt hoe je reageert – of niet reageert – onder stress. Het bepaalt tevens een groot deel van jouw leerstijl.

Carla Hannaford en ik

Stress

Bij stress blijft 75-80% van de capaciteit van je niet-dominante hersenhelft onbenut. Zitten je voorkeursarm, -oog, -oor en/of -been aan de tegenovergestelde kant dan worden deze onder stress slecht aangestuurd. Dit bepaalt jouw reactie onder stress. Voorbeeld: je rechterbrein is dominant net als je rechteroor. Dan wordt onder stress je rechteroor, die aangestuurd wordt door je linkerhersenhelft, nauwelijks aan het werk gezet. Je zult dan slecht begrijpen wat de ander tegen je zegt, zoals instructies in de klas.

Basis Dominantie Factor

Je basis Dominantie Factor ontstaat bij 9 weken in de baarmoeder. Dit bepaalt voor een groot deel hoe jij je de eerste jaren ontwikkelt en vanaf de schooltijd je leerstijl. In de loop van de jaren kun je ook een compensatie factor ontwikkelen. Het meest bekende is dat vroeger iedereen rechts moest schrijven, ook al was je linkshandig. En zo kan een compensatieprofiel ontstaan.

Het nut van het kennen van je Dominantie Factor

Wanneer je jouw Dominantie Factor weet dan weet je ook wat je nodig hebt om optimaal te kunnen leven en leren. Wat zijn je sterke punten en met welke activiteiten, waaronder Brain Gym® activiteiten, kun je je uitdagingen versterken. Je weet ook waarom je op een bepaalde manier reageert in situaties, zoals bij een meningsverschil.

Voorbeeld

Mijn voorkeurshand, – oog, -been en -hersenhelft zijn rechts, mijn voorkeursoor is links. Wanneer ik in een stressvolle situatie zit is het voor mij een uitdaging om te spreken, in beweging te komen en te zien, daarentegen hoor ik veel en dan met name het grote geheel en de emoties. Dit wetende weet ik ook wat ik kan doen om zoveel mogelijk in balans te blijven, zodat ik ook bij een stressvolle situatie adequaat kan reageren.

Bepalen van je Dominantie Factor

Een Dominantie Profiel kan ook online bepaald worden. Dit blijft dan wel beperkt tot het huidige profiel. Je huidige profiel is wel de meest relevante op dit moment. Het basisprofiel kan enkel in persoon bepaald worden. Ben jij benieuwd naar jouw dominantieprofiel en/of dat van je hele gezin? Maak dan een afspraak. contact@atouchofdunja.nl

Kosten €60,– , elk volgend persoon uit hetzelfde gezin €30,–

Cursus Dominantie Factor

In deze tweedaagse cursus leer je:

 • null

  hoe een dominantieprofiel tot stand komt

 • null

  hoe je een dominantieprofiel bepaalt door observeren of spiertesten

 • null

  een eenvoudige spiertest uitvoeren

 • null

  welke invloed het dominantieprofiel heeft op leven en leren

 • null

  en nog veel meer

Er is veel ruimte voor praktisch bezig zijn en interactie. Een vooropleiding is niet nodig. Het kennen van de Brain Gym® oefeningen wordt geadviseerd. 

Waar: Wijk bij Duurstede

Kosten: Kosten €280,00, inclusief certificaat, cursusboek, koffie, thee, versnapering en een vegetarische soep bij de lunch.

Zelf aanschaffen: De Dominantie Factor – Carla Hannaford – ISBN 978.90.8840.219.7

Aanmelden: contact@atouchofdunja.nl

Op aanvraag cursus op locatie mogelijk.

Contact

Wil je meer weten of heb je specifieke vragen?

Je kunt me bereiken via het formulier of onderstaande gegevens.

Tel: 06 – 589 11 031

Email: contact@atouchofdunja.nl

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link