voor de motorische ontwikkeling, leerprestaties en cognitieve ontwikkeling van je kind: Deel 1

Onderzoekers van de Loughborough Universiteit (UK) zien bij een groeiend aantal schoolgaande kinderen problemen met balans en coördinatie, die uiteindelijk de mogelijkheden om te leren in de klas beïnvloeden.

Container shuffle – het eerste jaar

Veel kinderen krijgen tegenwoordig weinig mogelijkheden vrij te bewegen en te spelen. Dat begint al als baby: slapen (ledikantje), eten (kinderstoel), spelen (activiteiten centrum), rustig worden (wipstoeltje), slapen (ledikantje), eten (kinderstoel) enz.

Kinderen die veel tijd doorbrengen in de ‘containers’ kunnen verbazend goed rechtop zitten, zonder dat ze rollen, kruipen, tijgeren, knielen of staan.

Diagonale bewegingen

Deze kinderen hebben weinig kans gekregen hun motoriek te ontwikkelen. Tijd op de vloer geeft je kind de mogelijkheid te wiebelen, kronkelen en bewegen. Hoe klein de beweging ook is je kind is aan het leren. Het zijn de noodzakelijke diagonaal gerichte bewegingen. Deze bewegingen heeft je kind nodig om van de ene naar de andere positie te gaan. Om van liggen tot zitten en van zitten tot staan te komen zijn deze diagonale bewegingen nodig. En hoe kan je kind dat leren wanneer het steeds vastgegespt zit?

Meer voordelen vrije beweging

Naast de ontwikkeling van de motoriek heeft vrije beweging nog meer voordelen. Het helpt bij het verteringssysteem, ondersteunt de oog-hand coördinatie (later nodig bij het leren lezen en schrijven) en bevordert de ontwikkeling van het skelet. De heupen krijgen de gelegenheid zich meer in een stabiele, ontwikkelde positie te groeien. De schedel, vrij van de druk van een ondergrond, kan zich ronder ontwikkelen.

Peuterjaren, kleuterjaren, vanaf groep 3

Balans

Een goed ontwikkeld vestibulair systeem (je balans) is niet alleen belangrijk voor de fysieke vaardigheden, maar ook om te kunnen leren. Wanneer het vestibulaire systeem achter blijft in de ontwikkeling hebben kinderen moeite met focussen. Beweging alleen is niet genoeg, kinderen dienen in alle richtingen te bewegen, ook zijwaarts en ondersteboven voor het ontwikkelen van het vestibulaire systeem. Lees meer over het vestibulaire systeem hier. 

Kinderen zitten tegenwoordig veel in een opgerichte houding met weinig zintuiglijke stimulatie, of dat nu in de klas is, van de ene activiteit naar de andere gereden worden of bij het huiswerk maken.

Bewegen in alle richtingen

Kinderen hebben veel gelegenheid nodig hun lichamen in allerlei richtingen te bewegen zoals ondersteboven, rondjes draaien, van een heuvel afrollen en in bomen klimmen. Zo raken ze hun overtollige energie kwijt en nog belangrijker, het stimuleert de beweging van  de vloeistof in het binnenoor. Door deze beweging worden de haartjes gestimuleerd, die het gevoel van balans (vestibulair systeem) ontwikkelen bij het kind.

Balans ondersteunt alle andere zintuigen zoals zien, horen en proprioceptie. Lees meer over proprioceptie hier

 Krijgt jouw kind de tijd en ruimte om vrij te bewegen en te spelen?

We houden van plannen, dat geeft een gevoel van controle. Wanneer dat op jou van toepassing is plan dan tijd in voor je kind voor vrij spel.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend