Een tijd terug schreef ik al over de positieve invloed van het opgroeien in een groene omgeving voor de mentale weerbaarheid van kinderen op korte en langere termijn: de natuur in voor meer dan een frisse neus.

Een nieuwe Deense studie resulteerde dat de hoeveelheid groen rondom het huis invloed heeft op het ontwikkelen van ADHD. De studie is tot dusver de grootste in zijn soort.

Groene omgeving

Kinderen die in hun vroege kinderjaren aan een minder groene omgeving in hun woonwijk zijn blootgesteld, hebben een verhoogd risico op het krijgen van een ADHD-diagnose. Dit in vergelijking met kinderen die zijn omgeven door het hoogste niveau van groen. De vroege kinderjaren zijn in dit onderzoek gedefinieerd tot een leeftijd van vijf jaar. Aldus Malene Thygesen, een van de onderzoekers aan de Aarhus Universiteit.

Het ontwikkelen van ADHD

Waarom kinderen ADHD ontwikkelen is nog niet volledig bekend. Het kan erfelijk zijn, maar er kunnen ook andere factoren een rol spelen. Zoals uit dit onderzoek blijkt. ADHD treft mensen met deze stoornis op verschillende manieren. Daarom is onderzoek naar de oorzaken en het ontwikkelen van ADHD van belang. Aangezien eerdere studies een verband hebben aangetoond met het mentale welzijn en de cognitieve ontwikkeling van kinderen en de toegang tot groene ruimte is het interessant ook ADHD vanuit dit perspectief te onderzoeken.

Meer onderzoek

Op basis van een onderzoek is geen keiharde conclusie te trekken. Verder onderzoek is dan ook nodig. Het onderzoek heeft rekening gehouden met veel andere factoren, die ook een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van ADHD.

ADHD en vitamine D

Het is interessant om te bedenken dat leven in een groene omgeving een beschermende factor kan zijn voor kinderen in verband met het risico op ontwikkelen van ADHD. Daar voeg ik nog graag aan toe dat in de Verenigde Staten onderzoeken uitgevoerd zijn, die de correlatie tussen Vitamine D en ADHD hebben aangetoond. Zou een groene omgeving uitnodigen om meer buiten te zijn waardoor het Vitamine D gehalte hoger is?

Wat de oorzaken ook zijn van ADHD een groene omgeving heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je kind.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend