Kinderen zitten vaker achter een scherm dan de generaties voor hun. Er is al veel gepubliceerd over de gevolgen van deze trend: slechte houding, driftbuien wanneer het spel afgesloten moet worden, weinig sociale interactie, slecht slapen. Minder bekend is dat veel schermgebruik kan leiden tot bijziendheid.

Een bril dragen

Ach, zul je denken, dat is toch te corrigeren met een bril of contactlenzen? Ja, dat klopt het is te corrigeren. Echter, bijziendheid op jonge leeftijd kan op latere leeftijd ernstige complicaties met zich meebrengen: maculadegeneratie, gecompliceerde staar of een te hoge oogboldruk. Dit kan leiden tot blindheid.

Oorzaken van bijziendheid

Door het vele binnen zitten krijgen de ogen van je kind te weinig licht. Een van de oorzaken van het ontstaan van bijziendheid. Daarnaast kan het zijn dat je buiten je meer focust op voorwerpen in de verte, waardoor je ogen scherper blijven. Het kan ook zijn dat onder invloed van buitenlicht je meer dopamine aanmaakt en zo je oogbol beschermd wordt tegen vervorming.

Buitenspelen

Goede redenen dus je kind 40 minuten of meer per dag buiten te laten spelen. Onderzoek in Azië toont aan dat kinderen, die een bril moeten dragen met 25% daalt wanneer ze minimaal 40 minuten per dag buiten spelen. Naast uiteraard alle andere voordelen van buiten spelen zoals: beweging (met name de grove motoriek), vitamine D opname, vrij spel, sociale contacten, overtollige energie van het stilzitten kwijtraken, is het dus ook goed voor de ogen.

Schommelen

Een hele goede oefening voor de ogen is schommelen. Doordat voorwerpen beurtelings wat dichterbij en verder weg zijn leren de ogen snel en goed accommoderen (aanpassen aan de gewijzigde afstand) en scherp blijven zien. Heel handig in de klas waarbij je beurtelings op het bord en op je papier moet kijken. 

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend