Zonder medicijnen ADHD symptomen verminderen? Wat zijn de mogelijkheden? In deel 4 bespreek ik stress management en stip ik even gedragstherapie aan. Heb je de eerste drie delen nog niet gelezen? Klik dan op het betreffende deel:

  • Deel 1: water drinken, voeding en supplementen
  • Deel 2: beweging en vrij spel
  • Deel 3: schermtijd en voldoende slaap

Stress management

Stress hoort bij het leven. Sommige kinderen met ADHD kunnen gevoelig zijn voor stress. Kinderen met ADHD krijgen vaak negatieve reacties, die het zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfbeeld aantasten. Daarnaast kunnen kinderen met ADHD veel meer prikkels binnen krijgen dan leeftijdgenootjes, die ze kwijt willen raken.

Gebruik de volgende strategieën om stress te verminderen:
  • Focus op de sterke kanten van je kind. Zorg dat je kind genoeg tijd heeft dingen te doen waar je kind goed in is.
  • Zorg voor een positieve ouder-kind relatie. Herken en moedig zo vaak mogelijk aan wat je kind goed doet. Volg een gezaghebbende aanpak.
  • Zorg voor  voldoende me-time voor je kind. Overvolle agenda’s voor je kind zijn af te raden.
  • Let op het soort feedback dat uw kind van school krijgt. Hoe is de leerling-leerkracht relatie? Je kind kan een slechtere relatie ervaren in vergelijking met klasgenootjes, die de schoolprestaties en eigenwaarde kunnen beïnvloeden. Zeker wanneer je kind bewegelijker is in de klas.
Bewegelijk zijn in de klas

Er zijn kinderen, die altijd met iets zitten te wriemelen, te dooddelen of te spelen? Dat hoeft niet ADHD te zijn of aan ADHD te liggen. Het kan ook zijn dat deze kinderen de kinesthetische leerstijl hebben. Deze kinderen leren het best door in beweging te zijn, al is het maar met een bolletje klei. Ook dingen aanraken en voelen is voor deze kinderen belangrijk in het leerproces. Meer weten over de leerstijlen? Doe de online cursus: de 9 leerstijlen – ont-dek en ont-wikkel het talent van je kind.

Overdaad aan prikkels kwijtraken

Aangezien het brein van je kind anders functioneert kan het zijn dat je kind veel meer uit zijn omgeving oppikt dan leeftijdgenootjes. Denk eens aan de volle klas waar je kind tussen zit. Hoeveel kan er wel niet binnenkomen bij je kind? Daardoor kan je kind overprikkeld raken. Een manier om deze overdaad aan prikkels kwijt te raken is, je raad het al, veel bewegen. Een andere manier is zorgen dat je kind iets vuurroods draagt (bijvoorbeeld sokken) of bij zich draagt (een zakdoek).

Gedragstherapie

Deze mogelijkheden stip ik even kort aan:

Gedragstherapie voor ouders/verzorgers: deze therapie geeft je handvatten negatief gedrag van je kind om te zetten naar positief gedrag. Tevens kan deze therapie je nieuwe perspectieven op het ouderschap/verzorger schap bieden.  Lees ook: belonen zoveel effectiever dan straffen.

Cognitieve gedragstherapie kan een mogelijkheid zijn voor tieners.

Brain Gym®

En Brain Gym® kan ondersteuning bieden zowel bij de therapie die je kind volgt of op zichzelf staand. Brian Gym® bestaat uit 26 leuke, eenvoudige oefeningen, die focus, concentratie, ontspanning, een goede communicatie tussen beide hersenhelften en een goede communicatie tussen brein en zintuiten.  Wanneer iedereen van het gezin meedoet met de oefeningen verandert de sfeer ten goede in huis. Wil je meer weten over Brain Gym® klik dan hier.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend