ADHD behandelen zonder medicijnen? Wat zijn de mogelijkheden? Laatst kwam ik een artikeltje tegen die waarschuwde voor ADHd-medicijnen: Ritalin vergiftigd kinderen en volwassenen aldus ABC Gezondheid. De ADHD medicijnen verstoren de hersenontwikkeling en groei en verhogen later cardiovasculair risico.

Aanvullende interventies

Maar wat kun je dan wel doen als je niet of zo min mogelijk medicijnen wilt gebruiken? In ADDitude  werden een aantal opties gegeven en ik geef er zelf ook een, die ik miste. Deze keer behandel ik er drie.

Water drinken

Zorg dat je kind voldoende water drinkt. Kinderen zijn in de groei en voor de celdeling, waardoor je kind groeit, heb je water nodig. Daardoor zijn kinderen in het algemeen chronisch uitgedroogd. Daarnaast zorgt een goede hydratatie voor een goede zenuwprikkeloverdracht.

Zegt je kind dat het niet van water houdt? Doe dan een stukje fruit of een paar blaadjes verse kruiden in het water. Niet vermengen met het water! En gebruik bij voorkeur een glazen of RVS drinkfles. Plastic drinkflessen kunnen stoffen afgeven, die de hormoonhuishouding verstoren. En dat wil je juist niet want kinderen met ADHD hebben een tekort aan dopamine. Juist, dat is een hormoon.

Voeding

Wellicht heb je het zelf al gemerkt dat de symptomen bij je kind verergeren wanneer ze bepaalde voedingsstoffen hebben binnengekregen: suiker, synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen, sterk bewerkt voedsel. Het kan ook zijn dat je kind een gevoeligheid (geen allergie) heeft voor bepaalde voedingsstoffen. Veel voorkomend zijn: gluten, zuivel, soja en eieren. Zoek professionele begeleiding wanneer je dit wilt uitzoeken.

Zorg voor zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, bij voorkeur biologisch of biologisch-dynamisch zodat er ook zo min mogelijk pesticiden in het eten zit. Wanneer je kauwt activeer je je hersenen. Hard voedsel als noten, worteltjes, stukken komkommer, harde appels enzovoorts in het dagelijks voedingspakket geven deze stimulans. De tegenwoordige kauwgom is inmiddels niet meer dan een kauwbaar  “stukje plastic” met een smaakje én suiker. Niet bepaald een aanrader om op te kauwen.

Supplementen – mineralen en vitamines

In het artikel van ADDitude werden de volgende suggesties gedaan:

Visolie en Omega-3 (met een hoge dosis EPA): de omega-3 heeft een bescheiden bijdrage aan het verminderen van ADHD symptomen. Omega-3 is van nature al te weinig aanwezig bij mensen met ADHD en juist omega-3 helpt bij het functioneren van het brein.

IJzer: bij veel kinderen met ADHD werd een te laag ijzer geconstateerd, die de onregelmatige afgifte van dopamine zou kunnen verklaren.

Vitamine D: studies tonen aan dat kinderen met ADHD lagere vitamine D niveaus hebben dan kinderen zonder ADHD. In mijn blog: laat zonlicht schijnen op ADHD heb ik hier ook al over geschreven

Zink: hetzelfde geld voor zink. Daarnaast is zink essentieel voor een goed werkend immuunsysteem.

Magnesium: Symptomen van magnesiumtekort kunnen zijn: hoofdpijn, onrust, klachten met betrekking tot stress, je spieren (bijvoorbeeld kramp of trillend ooglid), gebrek aan energie, weerstand, bloeddruk. Aangezien we tegenwoordig heel veel prikkels binnenkrijgen is een laag magnesium niveau niet verwonderlijk. Volgens mijn homeopaat is magnesiumtekort via het bloed niet te meten, omdat het bloed zorgt dat het altijd voldoende magnesium heeft. Hij mat bij mij het magnesiumniveau door met een meter de spanning en ontspanning van de spieren te meten.

Wil je aan de gang met supplementen zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut of homeopaat.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Voor de leesbaarheid schrijf ik “ouder”, daar kan ook “verzorger” staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend