ADHD zonder medicijnen de symptomen verlichten. Wat zijn de mogelijkheden? Had ik het in deel 1 over water drinken, voeding en supplementen. In deel 2 gaat het over beweging en vrij spel. Op de website van ADDitude vind je nog veel meer informatie m.b.t. ADHD. Het is wel in het Engels.

Beweging

Het is wetenschappelijk breed gedragen dat beweging het aanmaken van de neurotransmitters dopamine en norepinephrine stimuleert. Beide stofjes spelen een leidende rol in het reguleren van de aandacht. Door fysieke activiteit met regelmaat in te zetten stijgt de basislijn van dopamine en norepinephrine waardoor nieuwe receptoren in sommige delen van het brein worden aangemaakt.

Hoe complexer de beweging hoe meer het norepinephrine niveau omhoog gaat. Alle vechtsporten, ballet, schaatsen, gymnastiek, bergbeklimmen, mountainbiken, wildwatervaren, skateboarden zijn prima activiteiten voor kinderen en volwassenen om dit te bereiken. De technische beweging bij dit soort sporten activeert een breed scala aan hersengebieden die balans, timing, volgorde bepalen, gevolgen evalueren, schakelen, foutcorrectie, fijne motorische aanpassingen, remming en natuurlijk intense focus en concentratie.

De beste tijd voor fysieke activiteit is in de ochtend zowel voor de structuur van de dag als het zetten van de toon voor de dag.

Brain Gym®

Ook de Brain Gym® oefeningen zorgen voor een betere samenwerking tussen beide hersenhelften en de communicatie tussen de zintuigen en het brein. Wil je meer weten over Brain Gym® klik dan hier.

Overdaad aan prikkels kwijtraken

Aangezien het brein van je kind anders functioneert kan het zijn dat je kind veel meer uit zijn omgeving oppikt dan leeftijdgenootjes. Daardoor kan je kind overprikkeld raken. Een manier om deze overdaad aan prikkels kwijt te raken is, je raad het al, veel bewegen.

Leerstijl

Er zijn kinderen, die altijd met iets zitten te wriemelen, te dooddelen of te spelen? Dat hoeft niet ADHD te zijn of aan ADHD te liggen. Het kan ook zijn dat deze kinderen de kinesthetische leerstijl hebben. Deze kinderen leren het best door in beweging te zijn, al is het maar met een bolletje klei. Ook dingen aanraken en voelen is voor deze kinderen belangrijk in het leerproces. Meer weten over de leerstijlen? Doe de online cursus: De 9 leerstijlen: ont-dek en ont-wikkel het talent van je kind.

Vrij spel

Ongestructureerd spelen is niet hetzelfde als bewegen, maar het is net zo belangrijk voor alle kinderen. Ongestructureerd, creatief spel is cruciaal voor een normale ontwikkeling, omdat jonge kinderen hier leren zelfstandig dingen uit te werken en sociale relaties aan te gaan.  Belangrijke vaardigheden voor alle kinderen en in het bijzonder voor kinderen met ADHD. Laat je kind lekker buiten spelen met andere kinderen als dat veilig kan. Zoek mogelijkheden die vrij spel benadrukken en maximaliseren.

Lees meer over ‘de wetenschap van vrij spel’ en ‘het belang van vrij spel’ in eerdere blogs.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend