Het vooruitzicht van belonen zorgt dat je dopamine aanmaakt, een van de neurotransmitters die bij kinderen een dubieuze rol speelt. Door de aanmaak van dopamine te stimuleren help je je kind het gas op de prefrontale cortex te houden en daarmee de prefrontale cortex te groeien en te ontwikkelen.

Een beetje wetenschap

De prefrontale cortex is het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor kritisch denken, voor het wegen van informatie uit andere delen van de hersenen, zoals het angstcentrum – de amgydala – en voor het ontcijferen van de abstracte grijzen van een situatie en niet alleen het tastbare, onmiddellijke zwart-wit. M.a.w. dopamine zorgt bij de volwassene er voor dat de consequenties van bepaald gedrag overzien wordt.

Volledig potentieel pas op volwassen leeftijd

De prefrontale cortex bereikt pas op volwassen leeftijd zijn volledige potentieel. De ontwikkelingspsycholoog Jean Piaget gaf woorden aan het denken van kinderen tot aan de tienerjaren: het denken in de kindertijd varieert van sensomotorisch tot pre-operationeel tot concreet operationeel. Het jonge brein is vaak pre-logica en egocentrisch, slechts in staat te denken in een tastbare zwart-wit directheid.  In andere woorden: hoezo gaan we zo meteen eten? Ik wil nú een koekje.

ADHD

Bij kinderen met ADHD is de prefrontale cortex nog minder ontwikkeld – tot wel drie jaar – en minder gestimuleerd dan bij kinderen zonder ADHD bij gebrek aan bepaalde neurotransmitters. Dit betekent dat het ADHD-brein niet onwillig, maar absoluut niet in staat is de abstracte dreiging van het verliezen van een gekoesterd voorrecht te overzien.

Het is geen omkoping, het is hersen chemie

Het vooruitzicht van een beloning creëert dopamine. Door de aanmaak te stimuleren trappen we op het gaspedaal van de prefrontale cortex zodat de gevraagde afstand afgelegd kan worden: stil zitten, handen thuis te houden, een taak afmaken. Het vooruitzicht van een negatieve uitkomst creëert geen dopamine: geen dopamine, geen gas, geen werkende hersenen.

Beloning

De beloning hoeft niet duur te zijn zolang deze maar betekenisvol is voor je kind. Bemoedigende woorden van jou, tijd doorbrengen met een geliefde, samen een spelletje spelen, een kaartje voor 10 minuten schermtijd. Jij weet wel waar je je kind blij mee kunt maken.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend