Wennen aan de wintertijd . Op zondag, 30 oktober, gaat de wintertijd weer in. De klok gaat dan om 3 uur een uur terug en is onze zondag zo een uurtje langer. Klinkt goed, maar jouw kind heeft daar geen boodschap aan. Zij navigeren op de interne biologische klok.

Biologische klok

Elk organisme heeft een aangeboren mechanisme waarbij de lichamelijke functies met een bepaalde periodiciteit plaatsvindt. Denk hierbij aan slaap/waakritme van 24 uur, maar ook o.a. de seizoenen van moeder aarde, die bij ons de langzamere cycli beïnvloeden als meer naar buitengericht in de lente en zomer en naar binnen gekeerd in herfst en winter.

Langzaam wennen aan de wintertijd

Hoe kun je dan de overgang naar de wintertijd versoepelen? Begin drie dagen van tevoren al met stapsgewijs je kind een kwartier later naar bed te brengen. Gaat je kind bijvoorbeeld om 19:30 uur naar bed. Begin dan op donderdag met 19:45, vrijdag 20:00 en zaterdag 20:15. Dan zit je zondag al op de ‘wintertijd’.

of

Verspreid het over 6 dagen en ga iedere dag 10 minuten later naar bed. Speciaal voor de gevoelige en langzame wenners.

Etenstijd

Wanneer het mogelijk is kun je het avondeten mee verschuiven en zet je het eten iedere dag een kwartier later op tafel. Zo kun je je ook aan het avondritueel houden van je kind. Lees in: 7 tips om je kind ’s avonds lekker in slaap te laten  vallen waarom een avondritueel belangrijk is.

Slaapkamer

Zorg dat de slaapkamer van je kind zo donker mogelijk is, zodat het vroege daglicht je kind niet wakker maakt. En mocht je kind toch te vroeg wakker worden zeg dan dat het een boekje mag lezen in bed. Dan hebben de andere huisgenoten in ieder geval nog even rust.

Middagdutje

Het kan zijn dat je kind heel erg moet wennen aan de wintertijd. Plan dan (voor een korte periode) een middagdutje in. Klik hier om meer te lezen over het middagdutje.

Ezelsbruggetje

Ook ik worstel iedere keer weer welke kant gaat de klok op en wat houdt dat in? En toen kwam ik dit leuke ezelsbruggetje tegen.

voorjaar – vooruit

najaar – achteruit

Ik wens jullie succes met het wennen aan de wintertijd en wanneer het weer het toelaat ga naar buiten. Ook dat helpt bij het wennen aan de wintertijd. Met deze tips gaat dat zeker lukken.

Heb jij nog tips voor ouders? Tof wanneer je zie hieronder deelt.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend