En dan staat je kind weer bij je in de huiskamer en heeft dorst, of mist nog een knuffel in zijn of haar bed of een ander smoesje om weer uit bed te komen. Deze periode komt in elk kinderleven wel een paar keer voor.

Onlangs kwam een kennis bij mij met de vraag of ik tips had haar zoontje wat sneller in slaap te laten vallen in plaats van steeds uit zijn bed te komen. De tips die ik haar gaf deel ik graag met jullie.

Structuur

Nu ons dagelijks leven er anders uitziet dan anders komt je kind steeds uit bed terwijl jij juist ’s avonds even bij wil tanken of nog wat wilt werken. Het kan zijn dat jullie als ouders onrustig of angstig zijn, misschien heel onbewust? Dat voelt een kind. Zorg voor zoveel mogelijk structuur op de dag en in de week. Dat geeft je kind houvast.

Energie kwijt kunnen

Wanneer je kind overdag zijn of haar energie niet kwijt kan, omdat het de hele dag binnen is, dan is je kind ’s avonds niet moe genoeg om te gaan slapen. Zorg ervoor dat je overdag fysieke activiteiten hebt om die energie kwijt te raken. Kun je niet naar buiten ga dansen, hardlopen op de plaats of iets anders. Laat je creativiteit of Google voor je werken.

Betrek je kind bij het gezin

Je kind betrekken bij huishoudelijke karweitjes geeft een gevoel van verantwoordelijkheid. Samen tafel dekken, mee helpen met eten klaar maken, de was in de machine stoppen. Het kost jou als ouder misschien iets meer tijd, maar het geeft je kind een gevoel van betrokkenheid bij het gezin. En samen het eten klaar maken is ook nog eens goed voor lastige eters. Een salade die je samen met je kind maakt, smaakt toch anders en gaat er zonder mopperen in. Zie ook mijn blog Voordelen van klusjes doen. Klik hier

Na het avondeten

Zit er tijd tussen het avondeten en naar bed gaan en heeft je kind tijd om nog even te spelen, vermijd dan wilde spelletjes of stoeipartijtjes. Daarmee maak je het lijf te wakker en wordt gaan slapen een uitdaging. Een bordspelletje, een boekje voorlezen of een tekening laten maken is prima. Een tekening kan ook fijn zijn om de gebeurtenissen van de dag te verwerken en het koppie leeg te maken.

Ook schermgebruik heeft invloed op het slapen gaan. Door het blauwe licht in de schermen denken de hersenen dat het dag is en word je kind weer te wakker. Door de beelden en geluid ontvangen de hersenen veel te veel prikkels en worden weer extra actief  Smartphone, televisie of Ipad is voor overdag. Zie ook mijn blog Van schermtijd naar het echte leven zonder strijd. Klik hier.

Avondritueel

Zorg dat je een avondritueel hebt. Hoe jonger je kind hoe belangrijker een vast patroon is voor het slapen gaan: tanden poetsen, pyjama aan en nog een klein verhaaltje voorlezen. Het is belangrijker dat je iedere avond hetzelfde patroon aanhoudt dan welke handelingen in het ritueel zitten.

Middagdutje

Doet je kind nog een middagdutje? Het kan zijn dat je kind daardoor ’s avonds nog te veel energie heeft. Een korter middagdutje of helemaal overslaan kan een oplossing zijn. Zie mijn blog Middagdutje. Klik hier.

Monsters onder het bed

Mijn twee zoons hebben beide een periode gehad dat er iets onder hun bed zat. De een had soldaten en de ander een leeuw. Voor je kind is een ‘monster’ onder het bed op dat moment de realiteit. Ook dit is een voorbijgaande periode. Erken dat voor je kind er iets onder het bed zit. Zelf stuurde ik de leeuw ’s avonds de tuin in met de mededeling dat hij daar naar toe moest want mijn zoon moest slapen. En de soldaten gingen naar de carport toe. Hoe verleidelijk het ook is om het monster te gebruiken opdat je kind in bed blijft: ‘wanneer je uit je bed komt dan wordt je gepakt door het monster’, doe dat nooit, het maakt je kind heel onrustig om te gaan slapen en worden de problemen groter. Je kunt ook vragen wat het monster daar doet. Zo krijg je een kijkje in de belevingswereld van je kind.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend