Doe een Suikerchallenge met je kind(eren) tijdens de vakantie. Voor de meeste is wel bekend dat we te veel suiker binnenkrijgen. Vorig jaar viel de Suikermaxdag voor kinderen van 4 tot 8 jaar oud op 9 juli. De Suikermaxdag is de dag waarop je het totaal aantal kilo suikers voor een heel jaar hebt binnengekregen. Vorig jaar heeft foodwatch een artikel geschreven over de Suikermaxdag. Het artikel bevat een leuke animatie van een viertal voedingsmiddelen en hoeveel suikerklontjes deze bevatten.

Officiële instanties

Volgens het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mag maximaal 10% van je dagelijkse energie-inname (calorieën) bestaan uit vrije suikers. Vrije suikers zijn toegevoegde suikers in voedsel én de suikers in vruchtensappen. Volgens het RIVM krijgen kinderen van 4 tot 8 jaar in Nederland dagelijks twee keer zoveel suiker binnen als wordt aanbevolen. De Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM verzamelt deze data en voor 2023 wordt deze in het derde kwartaal verwacht. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft geen veilige hoeveelheid vrije suikers in ons dieet kunnen vaststellen en adviseert daarom zo min mogelijk ervan te consumeren.

De eerste opdracht van de Suikerchallenge

Lees eens samen met je kind(eren) de etiketten van de producten die je in de supermarkt koopt. Het maakt je bewust hoeveel suiker er wordt toegevoegd aan allerlei voedingsmiddelen. Denk daarbij ook aan de schuilnamen van suiker: volgens de ene site zijn er 56 schuilnamen volgens een andere 130 schuilnamen. En fabrikanten zitten niet stil en verzinnen weer een nieuwe zoetstof met een nieuwe naam. En hoe eerder suiker genoemd wordt bij de ingrediëntendeclaratie hoe meer er in het product zit.

Waar zitten de vrije suikers zoal in?

De vrije suikers zitten met name in sterk bewerkt voedsel zoals kant-en-klaar maaltijden, pizza’s, snoepgoed, maar ook in chips, vleeswaren, conserven, pakjes soep. Zeker in de laatst genoemden verwacht je geen suiker. En vruchtensappen lijken zo gezond, maar je mist de vezels, die je wel in de hele vrucht aantreft en door het persen gaat veel vitamine C verloren. Door de weinige vezels worden de suikers in vruchtensappen snel in het bloed opgenomen en dat zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel en dat kan leiden tot druk gedrag.

Waarom is er in zoveel voedingsmiddelen suiker toegevoegd?

In de oertijd waren suiker, zout en vet schaarse producten. Op het moment dat deze voedingsmiddelen er wel waren werd er veel van geconsumeerd zodat men een voorraadje in het eigen lijf had. En dit oerinstinct bezitten wij nog steeds. Daarom overeten we ons vaak aan de zoete, zoute en vette dingen. Echter, tegenwoordig is er geen schaarse periode meer voor één of meer van deze voedingsmiddelen. We hebben deze iedere dag tot onze beschikking en consumeren dat ook iedere dag. En dat is wat de voedingsmiddelenfabrikanten graag willen. Dat is goed voor hun portemonnee.

De tweede opdracht van de Suikerchallenge

Kunnen jullie als gezin een hele week suikervrij eten?

Wellicht lastig in de vakantie want je wilt ook een ijsje kunnen eten als het warm is. Of je vindt het juist wel een uitdaging want je hebt tijd genoeg en gaat samen op zoek naar suikervrije recepten. Internet staat vol met recepten, ideeën en instructiefilmpjes. Kook samen met je kind. Je kind leert de ingrediënten kennen en deze te verwerken. En er zijn nog heel wat heel wat vaardigheden die je kind leert in de keuken.

Is je kind wat ouder dan kan het ook eens zelfstandig koken en heb jij vrij. En laten we eerlijk zijn, een salade die je kind zelf maakt smaakt toch beter dan die van papa of mama.

Drinken

Water is de lievelingsdrank van je lichaam. Laat dat de voornaamste drank zijn. Vind je kind water niet lekker dan kun je het water oppeppen door er hele blaadjes munt, een schijfje citroen, schijfje gember of iets dergelijks toe te voegen. Let op: niet vermengen met het water. Dan is het weer een sapje. Thee zonder suiker is ook een goede dorstlesser. Helaas kunnen in de smaakjes thee ook weer wat suiker zitten.

Ik wens jullie heel veel creativiteit en plezier en vooral gezondheid toe met jullie zoektocht naar veel minder suiker (en zout) in het eten.

Vind je dit interessant. Geef een reactie of deel dit artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend