Basisvaardigheden voor het leven wat houdt dat in? Leren ze dat niet op school: lezen, rekenen, wereldoriëntatie enzovoorts. Wat ik hier onder basisvaardigheden voor het leven versta heet ook wel huishoudkunde. Op de basisschool leren ze dat zeker niet. Met een beetje mazzel heb je een basisschool waar een groepje kinderen gaat koken voor de rest van de klas. Terwijl de andere kinderen met handvaardigheid of muziek bezig zijn. Misschien heeft de school een schooltuin waar wat verbouwd wordt. Het blijft facultatief.

Met alle extra schoolsluitingen van dit moment krijgt je kind meer mee wat er allemaal bij komt kijken een huishouden draaiende te houden. Anders dan tijdens een vakantie waarbij je een afgebakende periode hebt, die je wel overbrugt. Dat wat blijft liggen en niet direct noodzakelijk is om te doen, doe je dan wel wanneer je kind weer op school is.

Waarom zou je deze tijd niet benutten door je kind mee te laten helpen bij huishoudelijke taken? Het zal je in het begin extra tijd kosten om je kind een en ander weg te leren. In de tussentijd geef je je kind ook aandacht door samen iets te doen en jij hebt wel je karweitje af. Velen handen maken licht werk. Zie ook mijn blog Laat je kind klusjes doen en de voordelen hiervan.

De was

Sorteer samen de vuile was zodat je kind ook hier gevoel voor krijgt. Hoe fijn is het wanneer je kind de was kan vouwen. Is je kind wat ouder dan kun je eenvoudige dingen laten strijken. Ben jij handig met naald en draad leer je kind knopen aannaaien.

De keuken

Stel samen een weekmenu op. Betrek je kind bij het opstellen van de boodschappenlijst en bepaal hoeveel geld je te besteden hebt. Leert je kind meteen budgetteren. Wat kun je op voorraad kopen en hoe leg je een voorraad aan? Waar let je op bij het boodschappen doen zoals aanbiedingen? Koop je het omdat het in de aanbieding is en is het dan wel een aanbieding?

Je kind leert meteen dat een keuze maken consequenties heeft. Wanneer ik zoveel te besteden heb en ik koop dit kan ik dat niet meer kopen.

Samen een maaltijd bereiden

Begin jong genoeg met je kind mee te laten helpen bij het koken en je kind kan wanneer het een jaar of 10 is een eenvoudige maaltijd bereiden. En wat smaakt er nu beter dan je eigen gemaakte salade? Daarnaast worden nog heel veel andere vaardigheden aangesproken zoals ik al schreef in mijn blog Experimenteren en leren in de keuken.

Heb je een tuin dan is het wellicht leuk om op een klein stukje wat groente en/of kruiden te verbouwen. Lees hier meer over in mijn blog De leerzame kindermoestuin.

Met geld om gaan

Dit is voor de al wat oudere kinderen. Wat betekent het wanneer de prijs van iets omhoog gaat? Waar kan dat allemaal invloed op hebben? Bijvoorbeeld zaken als btw, energieprijzen e.d.

Zoals je kunt lezen is het zeer leerzaam voor je kind mee te helpen in het huishouden en het bevordert de zelfredzaamheid op latere leeftijd. Overdrijf niet. Gun je kind ook tijd om te ontspannen.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend