Hoe kan een leeruitdaging een geheim wapen zijn voor een succesvol leven? We  zijn al weer bij deel 4 in deze serie. Deze keer het succesverhaal van dr Camilla Pang, die in het autistisch spectrum disorder zit. Heb je de vorige aflevering(en) nog niet gelezen? Dit zijn ze: deel 1 – dyslexie. Deel 2 – ADHD. Deel 3 – OCD.

Mensen met autisme vinden het moeilijk gebeurtenissen te verwerken en te begrijpen, ze hebben geen filter in wat ze zien of zeggen. Ze voelen zich vaak overdonderd. En ze kunnen eigenaardige gedragingen vertonen waardoor talenten over het hoofd gezien of genegeerd kunnen worden.

Een  vreemde

Dr Camilla Pang is wetenschapper en werkt voor een farmaceutisch bedrijf. Toen ze vijf was begon ze zich een vreemde te voelen tussen mensen. Iemand die de woorden begreep, maar de taal niet sprak.

Het kwartje valt

Als jong meisje vroeg ze aan haar moeder of er geen gebruiksaanwijzing voor mensen bestaat. Het leven was een uitdaging, maar toen ik op achtjarige leeftijd de diagnose autisme kreeg viel het kwartje bij mijn familie. Ook Camilla kende de uitbarstingen waar veel mensen met autisme last van hebben.

Gepest

Omdat Camilla de nuances van omgangsvormen niet begreep en hoe meisjes samenspelen werd ze het doelwit van pesterijen of er werd misbruik van haar gemaakt.

Focus

Alhoewel Camilla de wetenschappelijke boeken van haar oom verslond dachten haar leraren dat ze op achtjarige leeftijd niet kon lezen, omdat Camilla zich niet op de voorgeschreven manier door de teksten heen werkte. Camilla vond het lastig zich te focussen, omdat de letters en cijfers in haar hoofd ronddraaien.

Superkracht

Het blijkt dat haar autisme een superkracht is. Camilla is altijd nieuwsgierig en In plaats van dingen weg te filteren zoekt ze dingen uit. Het betekent ook dat je minder gevoelig bent voor het oordeel  van een ander. En als volwassene ervaart Camilla dat ze zich makkelijker uitspreekt wanneer ze ergens niet mee eens is en nieuwe ideeën onderzoekt zonder bang te zijn dat ze faalt.

Doctoraat en wetenschapper

Het autisme heeft Camilla geholpen om te zijn wie ze nu is. Camilla heeft een doctoraat gehaald in de biochemie en werkt nu als wetenschapper gespecialiseerd in de translationele bio-informatica. Camilla past onderzoeksgegevens toe en organiseert deze op manieren die de mensheid kan helpen de menselijke gezondheid te verbeteren. En wat is een beter bewijs dan dit dat Camilla empathie heeft? Haar doelbewuste focus en onconventionele manier om de wereld te  zien zijn hierbij een enorm voordeel geweest.

Pleitbezorger

Camilla is een van de gelukkigen dankzij de ondersteuning die zij heeft gehad en wil graag een pleitbezorger zijn voor anderen en helpen bij het verminderen van vooroordelen jegens mensen die anders zijn.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend