Dat een leeruitdaging een hobbel kan zijn op school weten we als ouders maar al te  goed. Toch kan het ook een succesfactor zijn zoals ik in mijn twee vorige blogs al heb geschreven: deel 1 ging over dyslexie en deel 2 over ADHD.

Dat OCD ook positief kan uitpakken in een mensenleven kun je hieronder lezen. OCS, een obsessieve compulsieve stoornis, ook wel OCD genoemd zijn terugkerende dwanggedachten of dwanghandelingen, die onrust of angst veroorzaken. O.a. smetvrees valt hieronder.

Michelle Mone

Barones Michelle Mone heeft een obsessief-compulsieve stoornis, is entrepeneur en moeder van drie volwassen kinderen.

Overgeorganiseerd

Alhoewel Michelle pas de diagnose OCD kreeg toen ze in de dertig was, is ze van kinds af aan geobsedeerd geweest met alles op de juiste plek te zetten. Voor Michelle voelt het alsof ze er mee geboren is. Als kind raakte ze al over haar toeren wanneer haar moeder bijvoorbeeld de macaroni tussen de groenteblikken zette. Michelle is niet netjes, maar overgeorganiseerd.

Jong gezin

Toen haar kinderen klein waren spendeerde Michelle hele weekenden aan het organiseren van de spullen van de kinderen: huiswerk, schooltassen, kleding. Totdat haar ouders Michelle er op wezen dat tijd doorbrengen met de kinderen belangrijker is dan alles op zijn plek te hebben. Vanaf toen organiseerde Michelle uitjes of knutselweekenden.

Relaxter

Tegenwoordig is Michelle relaxter wanneer ze even wat minder boven op dingen zit. Wanneer het in het verleden echt uit de hand liep bezocht ik de huisarts. Die verwees mij dan naar een therapeut, maar dat heb ik nooit opgevolgd. Ik heb leren leven met mijn conditie.

Dat kan ik beter maken

De voordelen zijn dat ze naar dingen kan kijken en denken ‘dat kan ik beter maken’. En dan niet alleen visueel, maar ook functioneel. Haar oog voor detail en visueel bewustzijn zijn een deel van dat wat haar heeft gemaakt: een van de beste technische lingerie-ontwerpers ter wereld. Michelle is medeoprichter van de lingerie firma Ultimo en verkocht deze vijf jaar geleden.

Creativiteit

Oog voor detail en georganiseerd zijn zijn de sleutel tot succesvol entrepeneurschap. Michelles bezige brein kan met meerdere dingen tegelijkertijd bezig zijn. Wetende dat alles precies daar is waar het moet zijn helpt haar met haar creativiteit. Daardoor kan ze met een helder hoofd en zonder afleidingen zich focussen op een nieuw project.

Succesfactor

OCD kan zeer ernstig zijn en veel mensen kampen hiermee, waarvan sommigen daardoor al jaren niet meer buiten de deur komen. En Michelle voelt met deze mensen mee. Maar voor Michelle is het een succesfactor. Doordat Michelle zo georganiseerd is krijgt ze meer gedaan in een dag waar anderen misschien een jaar voor nodig hebben.

Nieuwe ondernemingen

Tegenwoordig is Michelle investeerder in diverse ondernemingen: ze ontwerpt juwelen voor een tv-zender en heeft een dieet- en trainingsprogramma opgesteld door het lichaam te behandelen als een succesvol bedrijf nadat ze zelf 50 kg. was afgevallen.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend