De wintertijd komt eraan. Eind deze maand zondag, 29 oktober, gaat de wintertijd weer in. Voor velen is het weer wennen dat de klok iets anders aangeeft dan onze biologische klok. Zeker kinderen en dieren hebben hier moeite mee en het kost tijd om de mechanische klok en de biologische klok te synchroniseren.

Biologische klok

Wat is dan de biologische klok? Elk organisme heeft een aangeboren mechanisme waarbij de lichamelijke functies met een bepaalde periodiciteit plaatsvindt. Denk hierbij aan slaap/waakritme van 24 uur, maar ook o.a. de seizoenen van moeder aarde, die bij ons de langzamere cycli beïnvloeden als meer naar buitengericht in de lente en zomer en naar binnen gekeerd in herfst en winter.

Langzaam wennen aan de wintertijd

Hoe kun je dan de overgang naar de wintertijd versoepelen? Begin drie dagen van tevoren al met stapsgewijs je kind een kwartier later naar bed te brengen. Gaat je kind bijvoorbeeld om 19:30 uur naar bed. Begin dan op donderdag met 19:45, vrijdag 20:00 en zaterdag 20:15. Dan zit je zondag al op de ‘wintertijd’.

of

Verspreid het over 6 dagen en ga iedere dag 10 minuten later naar bed. Speciaal voor de gevoelige en langzame wenners.

Etenstijd – ook wennen aan de wintertijd

Wanneer het mogelijk is kun je het avondeten mee verschuiven en zet je het eten iedere dag een kwartier later op tafel. Zo kun je je ook aan het avondritueel houden van je kind. Lees in: 7 tips om je kind ’s avonds lekker in slaap te laten  vallen waarom een avondritueel belangrijk is.

Slaapkamer

Zorg dat de slaapkamer van je kind zo donker mogelijk is, zodat het vroege daglicht je kind niet wakker maakt. En mocht je kind toch te vroeg wakker worden zeg dan dat het een boekje mag lezen in bed. Dan hebben de andere huisgenoten in ieder geval nog even rust.

Misschien heb je een analoge klok of kun je er eentje aanschaffen. Zet dan op bijvoorbeeld de 7 een bloemetje en op de kleine wijzer een vlinder. Wanneer de vlinder op de bloem zit mag je opstaan. Voor jongens zou je een thema als  en auto parkeren kunnen gebruiken.

Zorg ook dat de slaapkamer opgeruimd is. Een opgeruimde omgeving geeft ook rust in het hoofd.

Extraatje – in-de-knoop uit Brain Gym®

Blijft het voor je kind toch nog niet zo makkelijk vlot in slaap te vallen dan is de ‘in-de-knoop’ oefening uit Brain Gym® een aanrader.

Kruis je enkels. Breng je arm gestrekt naar voren en plaats je andere arm eronder. Draai je duimen via de buitenkant naar beneden en strengel je vingers in een. Breng dan je handen naar je hart. Bij het inademen raak je met het puntje van je tong je gehemelte aan en bij het uitademen ontspan je je tong. Dit kun je liggend op de rug doen, maar is je kind een zijslaper ook dan kun je ‘in-de-knoop’ liggen op de zij. Kijk wat werkt.

Middagdutje

Het kan zijn dat je kind heel erg moet wennen aan de wintertijd. Plan dan (voor een korte periode) een middagdutje in. Klik hier om meer te lezen over het middagdutje.

Ik wens jullie succes met het wennen aan de wintertijd en wanneer het weer het toelaat ga naar buiten. Ook dat helpt bij het wennen aan de wintertijd. Met deze tips gaat het zeker lukken zo veel mogelijk naar buiten te gaan.

Heb jij nog tips voor ouders? Tof wanneer je zie hieronder deelt.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend