Als volwassenen zien we spelen als een aangenaam tijdverdrijf. Voor een kind is spel een zeer serieuze aangelegenheid: je kind is aan het leren. M.a.w. spelen is leren. De vorige keer ging mijn blog over wat wetenschappers ontdekten welke vaardigheden je kind zoal leert door te spelen. Nog niet gelezen? Klik hier. Lees mijn blog hieronder voor nog meer voordelen van spel.

De wereld om je heen verkennen

Spel is een primaire manier van leren hoe de wereld om ons heen in elkaar zit. Het vroeg leren van het creatief probleem-oplossend vermogen begint in de jonge kinderjaren. Aldus Ken Robinson, auteur van Real Play Every Day: An Urgent Call to Action.

De simpele handeling van op eigen initiatief vrij spel geeft je kind toegang tot zijn/haar aangeboren creativiteit, verbeelding, interesses en talenten. Het helpt je kind te ontdekken wie hij/zij is en biedt vaardigheden van onschatbare waarde die je kind nodig heeft in de onzekere toekomst waarmee je kind wordt geconfronteerd.

Weinig vrij spel

Veel kinderen spelen tegenwoordig minder dan een uur per dag buiten. Minder, misschien wel veel minder dan jij als ouder toen je kind was. Wat doen kinderen tegenwoordig dan? Smartphones, computerspellen en computers spelen een rol in het minder buiten spelen. Echter, ook het overmatig inplannen van activiteiten als voetbal, pianoles of dansles dragen bij aan het minder spelen van je kind. En deze activiteiten vallen niet onder de definitie van vrij spel. Als ouder ‘weet’ je dat je kind academische vaardigheden, sport en muziek nodig heeft om te ‘slagen’ in het leven. En daar gaat je focus als ouder naar toe ten koste van het vrije spel.

Helaas vertaalt het stimuleren van je kind om te leren/studeren niet in betere schoolresultaten.

Zeker, je kind heeft ook vaardigheden als lezen en rekenen nodig. Maar leren hoe je kind mens kan zijn is misschien net wat belangrijker. Op het moment is de trend je kind beter te laten worden dan een computer, maar beter dan een computer wordt je kind niet. Te vaak onderschatten wij als volwassenen het belang van activiteiten die je kind helpen te onderhandelen met anderen, de wereld te verkennen of nieuwe ideeën te ontwikkelen. Dat zijn zaken die mensen beter doen dan computers.

Spel bevordert ook de mentale gezondheid

Peter Gray, een professor in de psychologie aan de Universiteit van Boston stelt dat modern ouderschap met de nadruk op georganiseerde activiteiten en academische vaardigheden boven die van ongestructureerd vrij spel wellicht aan het begin staan van problemen met de mentale gezondheid van kinderen. Kinderen leren niet meer de levensreddende vaardigheden omdat ze te weinig gelegenheid hebben voor vrij spel. Kinderen zijn tegenwoordig minder vrij dan dat ze ooit geweest zijn. En het gebrek aan vrijheid begint zijn tol te eisen.

Laat je kind het spel bepalen

En is je kind heerlijk aan het spelen en wil je graag meedoen. Doe dat. Het zal het contact met je kind zeker verdiepen. Let er wel op dat je je kind het spel laat leiden en neem het spel niet over. Je kind zal de interesse in waar hij/zij mee bezig was verliezen en een ander spel zoeken. 

Een voorbeeld dat ik laatst hoorde

Een jongen was heerlijk in de zandbak bezig en vader vond het zo leuk en vroeg of hij mee mocht doen. De jongen staat te glunderen en vertelt wat zijn plannen zijn voor de knikkerbaan, die hij aan het bouwen is. Oh, zegt de vader, dat gaat niet werken dat kun je beter zo doen. En begint goed bedoeld zijn plan uit te werken. Hoe leuk en leerzaam zou het geweest zijn wanneer de vader had gezegd: zeg maar wat ik kan doen. En wanneer blijkt dat de gekozen oplossing niet werkt samen gaan zoeken naar wat wel werkt.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend