Als fan van Brain Gym® ontvang ik regelmatig een Google Alert met artikelen waar Brain Gym® in wordt genoemd. Deze week ging het over Brain Gym® in de opvoeding een artikel in de Hindustan Times. Kinderen opvoeden tot succesvolle mensen: het artikel noemt vijf belangrijke kwaliteiten die daar toe bijdragen.

Bevorder de weerbaarheid

Wanneer je kind weerbaar is zal het na een tegenslag weer opveren en verder gaan. Van nature hebben we dat in ons. Ik heb in ieder geval nog geen enkel kind gezien, dat het op heeft gegeven te leren lopen ook niet na de eerste val. Jij?

Beperk het gebruik van smartphones

Zeker in publieke ruimtes kan een kind zich niet gedragen zoals jij het graag zou zien: huilen, een uitbarsting krijgen, toneelspelen, gillen. Een smartphone kan dan afleiden en je kind rustig houden. Echter, een smartphone kan verslavend werken en een volgende keer wordt er weer om de smartphone gevraagd. Wat dan wel? Zorg dat je altijd een potlood of kleurpotloodjes en een stukje papier in je tas hebt zitten. Zo kan je kind lekker aan de gang. En geef je ze in alle twee de handen een potloodje dan zet je je kind tot extra creativiteit aan. Het is een oefening uit de Brain Gym®, de Dubbele Doodel genaamd. Of heb een favoriet voorleesboekje of prentenboekje in de tas zitten. Lees ook mijn blog meer ADHD gedrag bij kinderen door schermgebruik dat een neveneffect kan zijn van veel schermgebruik.

Brain Gym® oefeningen

Het klinkt best wel fanatiek, Brain Gym® oefeningen, maar het zijn leuke, eenvoudige oefeningen. Begin de dag met een paar Brain Gym® oefeningen. Het helpt kinderen te ontspannen, zich te concentreren en beter te presteren. Het doel van Brain Gym® oefeningen is om de hersenfuncties te verbeteren, de effecten van dagelijkse stress en spanning in evenwicht te brengen en helpen een optimale toestand te bereiken en je kind (en jezelf) te helpen in vorm te blijven, te leren en op elk moment te concentreren.

Zelf start ik mijn dag met een aantal oefeningen. Er zijn er 26 en je hoeft ze echt niet allemaal te doen. Twee of drie is genoeg. Wel fijn wanneer je ze alle 26 kent. En je kunt er ook lekker van slapen zoals je in dit blog kunt lezen.

Ik geef regelmatig een tweedaagse cursus waarbij je alle 26 oefeningen leert en de theorie erachter. Kijk op mijn website voor meer informatie.

Creativiteit en verbeelding

Twee belangrijke aspecten voor de ontwikkeling van je kind. Vooral op jonge leeftijd is het ontwikkelen hiervan belangrijk. Het helpt je kind zich zowel verbaal als non-verbaal uit te drukken. In hun spel waarbij creativiteit en verbeelding de vrije loop mag gaan verwerkt je kind de gebeurtenissen in hun leven. Het bevordert ook de cognitieve en sociale groei.

Succes door moed

Moed heb je nodig bij het uitvoeren van een moeilijke taak of iets nieuws leren. Aanmoediging van jouw kant geeft je kind het nodige zelfvertrouwen aan een taak te beginnen en af te maken. En wat is er leuker dan samen de triomf te vieren wanneer een uitdagende taak succesvol is afgerond. En lukt het de eerste keer niet dan lukt het zeker de tweede keer. Dat maakt het cirkeltje rond want dan zijn we weer bij weerbaarheid.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Voor de leesbaarheid schrijf ik “ouder”, daar kan ook “verzorger” staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend