28 maart gaat de zomertijd weer in. De klok gaat dan een uur vooruit. Voor velen, vooral kinderen en dieren (denk aan o.a. de melktijden van koeien), hebben moeite met zich aan te passen aan het nieuwe ritme. Ons biologisch ritme kan nu eenmaal geen klok kijken. Sommigen hebben er weinig last van anderen zijn soms wel één of twee weken kwijt voordat ze aan het nieuwe ritme gewend zijn.

Biologische klok

Elk organisme heeft een aangeboren mechanisme waarbij de lichamelijke functies met een bepaalde periodiciteit plaatsvindt. Denk hierbij aan slaap/waakritme van 24 uur, maar ook o.a. de seizoenen van moeder aarde, die bij ons de langzamere cycli beïnvloeden als meer naar buitengericht in de lente en zomer en naar binnen gekeerd in herfst en winter.

Langzaam wennen

Hoe kun je dan de overgang naar de zomertijd versoepelen? Begin drie dagen van tevoren al met stapsgewijs je kind een kwartier eerder naar bed te brengen. Gaat je kind bijvoorbeeld om 19:30 uur naar bed. Begin dan op donderdag met 19:15, vrijdag 19:00 en zaterdag 18:45. Dan zit je zondag al op de ‘zomertijd’.

of

Verspreid het over 6 dagen en ga iedere dag 10 minuten eerder naar bed. Speciaal voor de gevoelige en langzame wenners.

Etenstijd

Wanneer het mogelijk is kun je het avondeten mee verschuiven en zet je het eten iedere dag een kwartier eerder op tafel. Zo kun je je ook aan het avondritueel houden van je kind. Lees in: 7 tips om je kind ’s avonds lekker in slaap te laten  vallen waarom een avondritueel belangrijk is.

Slaapkamer

Zorg dat de slaapkamer van je kind zo donker mogelijk is, zodat het langere daglicht je kind niet wakker houdt. Maar ook dat je kind ’s morgens niet te vroeg wakker is. En mocht je kind toch te vroeg wakker worden zeg dan dat het een boekje mag lezen in bed. Dan hebben de andere huisgenoten in ieder geval nog even rust.

Middagdutje

Het kan zijn dat je kind heel erg moet wennen aan de zomertijd en straks de wintertijd. Wanneer de dag echt te lang wordt voor je kind kun je (voor een korte periode) een middagdutje inplannen. Klik hier om meer te lezen over het middagdutje.

Ezelsbruggetje

Ook ik worstel iedere keer weer welke kant gaat de klok op en wat houdt dat in? En toen kwam ik dit leuke ezelsbruggetje tegen.

voorjaar à vooruit

najaar ß achteruit

Ik wens jullie succes met het wennen aan de zomertijd en ga vooral genieten van de langere dagen en de zon. Met deze tips gaat dat zeker lukken.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend