De zomertijd gaat eind deze maand weer in. De dagen worden langer en warmer en kunnen we weer lekker naar buiten. Juist het zonlicht is heel belangrijk voor onze gezondheid.

Vitamine D

Door ons bloot te stellen aan zonlicht maken we vitamine D aan. De vitamine D wordt opgeslagen in het vetweefsel en van dit voorraadje maken we in de donkere dagen gebruik.  Daarnaast regelt het zonlicht ook onze hormonen (circadiaans ritme, ook wel het slaap-waakritme of onze biologische klok).

Wanneer we in het voorjaar ook onze ogen blootstellen aan zonlicht maken zij vergelijkbare stoffen aan als de huid onze pigmentatie. Beperk in het voor- en najaar het gebruik van  een zonnebril zodat je je ogen in staat stelt langzaam te wennen aan het fellere zonlicht.

Steeds vaker hoor ik om mij heen dat mensen een vitamine D tekort hebben. Het tekort kan mede ontstaan doordat we ons rijkelijk insmeren met een zonnebrandcrème waardoor we een te kleine voorraad hebben om de winter door te komen.

De beste tijd om een zonnetje te pakken

En ja, er zit ook een andere kant aan zonlicht, deze kan de huid beschadigen en verouderen.

Het beste kun je dan ook vroeg in het voorjaar beginnen met blootstelling aan de zon zodat je je natuurlijke pigmentlaag aanmaakt en weer activeert. Blijf tussen 12:00 en 15:00 uur niet te lang in de zon, ga onder een parasol zitten of draag beschermende kleding. Aangezien wij ver van de evenaar wonen is rond het middaguur wel de meest optimale tijd om extra vitamine D aan te maken. 

Als de UV-kracht van de zon echt heel hoog is dan is insmeren met zonnebrand zeker aan te raden. Kies bij voorkeur een zonnebrand zonder nanodeeltjes en parabenen.

Toch verbrand?

Ben je toch licht verbrand dan zijn komkommerschillen heerlijk verkoelend op de aangedane huid.

Beschermende voeding

Eet veel voeding die rijk is aan antioxidanten zoals broccoli, boerenkool, spinazie, tomaat, bietjes, uien, bloemkool, bladsla, mais, abrikoos, zwarte bes, aardbei, framboos, rode bes, cranberry, appel. Antioxidanten kunnen de huid van binnenuit beschermen tegen zonlicht.

Najaar

En vergeet straks in het najaar niet de herfstzon mee te pakken, zodat je je voorraadje vitamine D extra aanvult.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend