Waarom lezen en schrijven vanaf papier beter is dan digitaal? Vanaf papier lezen en schrijven is goed voor de ontwikkeling van het kind aldus een artikel dat is verscheen in de special van Informatiecentrum Papier en Karton. Eerder schreef ik al een blog: verliezen kinderen hun grip? Lees hier de blog.

Meer gebruik van hersendelen

Wanneer je kind vanaf papier leest of schrijft gebruik je meer delen van de hersenen en meer hersendelen worden met elkaar verbonden dan bij typen. Aldus Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. Je kind dient na te denken over hoe je een woord schrijft, hoeveel ruimte je tussen de woorden houdt. Deze handelingen zetten aan tot nadenken. De inspanning, die je kind levert bij het schrijven zorgt er ook voor dat je kind intensiever met de stof bezig is en daardoor meer eigen maakt.

Meer uitdaging

Bij lezen en schrijven vanaf papier worden de hersenen meer uitgedaagd en dat is goed voor de hersenontwikkeling. Naast de samenwerking van de ogen maak je ook gebruik van de hand-oog coördinatie. Kinderen die onhandig overkomen, zoals een beker drinken omstoten, zouden een minder ontwikkelde hand-oogcoördinatie kunnen hebben.

Een Brain Gym activiteit voor oogsamenwerking en hand-oogcoördinatie is de liggende 8
  • Volg alle bewegingen met je ogen terwijl je het hoofd recht houdt.
  • Plaats de duim op ooghoogte en teken een grote liggende acht voor je in het middengebied.
  • Je start vanuit het midden en beweegt je duim tegen de richting van de klok in naar linksboven, naar beneden en weer naar het middelpunt.
  • Je gaar verder met weer een cirkel, nu met de wijzers van de klok mee naar rechtsboven en naar buiten, naar beneden en weer naar het middelpunt. Doe dit 3 keer in één vloeiende beweging.
  • Daarna doe je het zelfde met de andere duim waarbij je eerst weer tegen de klok in gaat en daarna met de klok mee. Herhaal ook dit 3 keer.
  • Tenslotte doe je nog een keer hetzelfde met twee gekruiste duimen. De ogen blijven de bewegingen van de duim(en) volgen. En herhaal dit ook 3 keer.

Schrijven

Daarnaast stimuleert je kind met schrijven de fijne motoriek. De fijne motoriek gebruik je ook bij het aankleden, met mes en vork eten, knutselen en tekenen. De fijne motoriek vraagt om aandacht en concentratie twee vaardigheden, die je bij alle vakken in kunt zetten.

Voor schrijven heeft je kind sterke arm- en rompspieren nodig. Die ontwikkelt je kind vooral bij het buiten spelen. Lekker in bomen of klimrekken klauteren, schommelen, met zware voorwerpen sjouwen.

Beter tekstbegrip en meer leesplezier

Uit de gepubliceerde resultaten (juli 2022) van een onderzoek dat verricht is door de OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) met betrekking tot het lezen vanaf papier blijkt dat leerlingen beter tekstbegrip hebben dan leerlingen, die (voornamelijk) digitaal lezen. Wel geldt dat beide groepen betere leesresultaten laten zien dan leerlingen, die niet of nauwelijks lezen. Kilometers lezen levert ontwikkelingswinst op.

Digitaal lezen

Bij digitaal lezen ligt afleiding op de loer. Reclame, een berichtje in een andere app of tussendoor een spelletje spelen zijn moeilijk weerstaanbare verleidingen. Ons oerbrein is geprogrammeerd een verandering in het beeld van de omgeving te zien als een potentieel gevaar waar op gereageerd moet worden. Vandaar dat je kind sneller is afgeleid. En te lang op een dag naar een scherm kijken of dat nu de computer, tv, e-reader of smartphone is, is funest voor de ogen, zeker ogen in ontwikkeling.

Voorlezen stimuleert zelf lezen

Voorlezen aan je kind of samen lezen stimuleert het plezier in lezen. Zie mijn blog: voorlezen is belangrijk.

Conclusie

Lezen en schrijven vanaf papier is beter voor de ontwikkeling van je kind.

Leuk? Interessant? Waardevol? Of heb jij nog tips? Laat een reactie achter of deel dit artikel met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend