Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.  Deze keer de voordelen van voorlezen op een rijtje. Nu de dagen korter worden en je meer binnen zit kun je de tijd nemen om voor te lezen. Ook wanneer je kind al zelf kan lezen heeft voorlezen zijn pluspunten. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat voorlezen een krachtig middel is om kinderen tot slimme, vriendelijke mensen op te voeden.

Je kind hoort een gevarieerder aanbod van woorden. 

De belangrijkste vaardigheid, die je je kind mee kunt geven, zelfs voordat het naar school gaat is een zo groot mogelijke woordenschat. De eerste schooljaren is de instructie voornamelijk verbaal en hoe meer woorden je kind kent, hoe makkelijker het is de instructie te volgen. De woordenschat bepaald in grote mate een succesvolle schoolcarrière.

Het brein van je kind groeit letterlijk van voorlezen. 

Hoe meer je voorleest  hoe meer neuronen in de hersenen groeien en onderlinge verbindingen aangaan.

Je zet je kind op het pad van een levenslange lezer. 

Lezen is essentieel voor het leerproces. Kinderen die lezen een uitdaging vinden, hebben vaak een schooluitdaging. Door de uitgebreide woordenschat, die je kind op doet met voorlezen maakt het makkelijker de verbale instructies te volgen en zo te compenseren voor het zwakker zijn in lezen. Ook doordat je kind zich verbaal beter kan uitdrukken laat je kind zien dat het de stof wel begrijpt. 

Het gedrag van je kind verbetert. 

Voorlezen vraagt oplettendheid en concentratie: vaardigheden voor school. Het kan zelfs agressieve neigingen verminderen.

Je verstevigt de onderlinge band.

Door het fysieke contact en de emotionele band bij het voorlezen verstevig je meteen jullie onderling band. Een goede band met je kind verhoogt het meewerken van je kind en iedere ouder vaart daar wel bij.

Je vergroot de empathie bij je kind. 

Het brein van je kind leeft letterlijk op neurobiologisch niveau mee met de diverse karakters. Je kind verplaatst zich in de schoenen van de personen terwijl jij voorleest.

En heb jij nu het idee: leuk, maar waar haal ik de tijd vandaan of ik vind voorlezen niet leuk? Dan vind je in in deze blog tips om het voor iedereen leuk te maken: 8 redenen waarom we niet voorlezen aan onze kinderen. 

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend