Een studie in de Journal of Handtherapy toont aan dat jong volwassenen een veel minder sterke hand en handgreep hebben dan oudere generaties. Een oorzaak zou kunnen zijn dat jongeren meer op digitale media bezig zijn dan dat ze tekenen en schrijven op papier. Er zijn zelfs mensen, die beweren dat electronica kinderen hinderen bij het leren dan dat ze er voordeel van hebben, omdat de fijne motoriek onvoldoende ontwikkeld is.

Leerachterstanden

Wanneer we al een zwakkere handgreep zien bij de millennials wat zegt dat dan over jongere generaties? En is dat één van de redenen waarom we meer leerachterstanden zien en zintuiglijke problemen in de klas?

Oog-hand coördinatie nodig bij het lezen

Wanneer kinderen een zwakkere handgreep hebben kunnen eenvoudige leertaken moeilijk worden zoals: het vasthouden van een pen, voorkeur ontwikkelen voor rechts- of linkshandig, slecht ontwikkelde fijne motoriek, letters en cijfers correct schrijven, dichtknopen of dichtritsen van kleding, vermoeidheid van de hand bij het schrijven en onvoldoende ontwikkeling van de oog-handcoördinatie dat nodig is bij het lezen.

Van rechtsbreinig leren naar linksbreinig leren

Waarom is het belangrijk een goede handgreep te ontwikkelen wanneer we de beschikking hebben over elektronica en nauwelijks meer schrijven? Het ontwikkelen van een goede handgreep en fijne motoriek is meer dan met de hand schrijven en een pen goed vasthouden. Onderzoekers ontdekten dat er ook een link is van het overgaan van rechtsbreinig leren (creativiteit, emoties) naar linksbreinig leren (logisch, kritisch denken). Wanneer deze overgang van rechtsbreinig leren naar linksbreinig leren uitblijft worden kinderen emotioneler bij het ouder worden. Daarom zien we in de klas meer en meer aandachtsproblemen, zintuiglijke problemen, woede-uitbarstingen, angst en emotionele problemen.

Versterken van de handgreep en fijne motoriek

Het versterken van de handgreep helpt je kind met de fijne motoriek en schrijfoefeningen en het kan het linksbreinig leren stimuleren zoals: organiseren, een taak volbrengen, herinneren van feiten en details, emotionele controle, taal en spraak, expressieve communicatie vaardigheden en meer.

Hoe kun je de ontwikkeling van de handgreep stimuleren

Doolhofjes oplossen, van punt naar punt tekenen, kleuren

Prikwerkjes maken

Propjes plakken

Dubbele doedel (dirigeren waarbij de handbewegingen elkaar spiegelen, of op papier) 

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend