Super-gefocust! Alleen met de TV of video spelletjes

Je kind heeft moeite zich op de meeste dingen te concentreren en te focussen, maar zodra het om de TV of video spelletjes gaat kun je je kind niet stoppen. Wat je ook doet: voor zijn gezicht zwaaien, aanraken of zijn naam roepen, het is alsof je tegen een muur praat. Je kind schijnt super-gefocust te zijn.

Het supersnelle brein voor super-snelle beelden

En je kind is dat ook. Kinderen (speciaal met ADHD) schieten vaak in hyperfocus, omdat hun brein zo super bezig is alle snel wisselende beelden te verwerken. Hoe jonger je kind hoe groter het effect, omdat het visuele systeem nog in ontwikkeling is.

Noodrem

Uiteindelijk trek je je kind weg van het scherm en je huis is te klein. Wanneer je kind super-gefocust was, zijn ze nu super-ONgefocust. Je kind is hyper. Ze zijn in een afschuwelijk humeur.

De hel breekt los

Het brein van je kind was super-snel, super druk alle visuele stimuli te verwerken. Plotseling stopt de visuele stimuli. Er valt niets meer te verwerken. Maar het brein is nog steeds in de supersnelle, ‘hyper’ stand. Totdat het zich weer aangepast heeft aan het echte leven en het levensritme. Dit kost tijd. In de tussentijd stuitert je kind de kamer rond in een onbewuste poging stimuli te vinden die bij het kunstmatige supersnelle brein past.

Er is meer: het visuele en vestibulaire systeem

Het visuele systeem is nauw verbonden met het vestibulaire systeem. Het zintuiglijke systeem dat je balans en je besef waar je lichaam zich in de ruimte bevindt controleert. Het vestibulaire systeem heeft ook zijn weerslag op je humeur. De waarneming van lineaire versnelling is kalmerend (zoals schommelen, lopen of rijden met een humeurige baby) en de waarneming van rotatieversnelling is stimulerend.

Ingeschakeld en uitgeschakeld: het visuele systeem en het vestibulaire systeem

Toen het visuele systeem van je kind super druk was met verwerken, schakelde het het vestibulaire systeem uit, het humeur op kunstmatige wijze gelijk houdend. Denk aan het uitblijven van een reactie van je kind wanneer jij zijn aandacht wil trekken.

GEEN humeur

Je kind was niet in een slecht humeur; of in een goed humeur; je kind was in GEEN humeur.

Resetten van het vestibulaire systeem

Het vestibulaire systeem van je kind is net uit de ‘vriesstand’ gekomen en heeft het moeilijk zich aan te passen. Wisselvallig humeur, iemand?

Van schermtijd naar het echte leven zonder kleerscheuren

Wanneer de schermtijd van je kind voorbij is laat je kind dan niet zomaar ontspannen. Je kind ontspant zich niet, maar springt uit zijn/haar vel. Voor het resetten van lichaam en brein breng je je kind zich weer binnen zijn lichaam. Gebruik het vestibulaire systeem. Zorg dat je kind beweegt: spring, swing, rondrennen. De lineaire versnelling zal het vestibulaire systeem en het hele lichaam kalmeren.

Ook bij ‘actieve’ schermtijd resetten

Bij het gebruik van een Wifi of het spelen van een ander ‘actief’ computerspel krijgt je kind wel de beweging, maar ook dan overstimulering van het visuele systeem. Het scherm doet het voordeel voor het vestibulaire systeem door de beweging teniet. Resetten van het vestibulaire systeem is nog steeds nodig.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend