Daglicht heeft een positieve bijdrage op leerprestaties. Architecten hebben daglicht altijd beschouwd als een positieve bijdrage op de gezondheid en stemming van de gebruikers van een gebouw. Dit gegeven objectief meten is altijd een uitdaging geweest. Echter, de laatste decennia heeft onderzoek aangetoond dat dit onderbuikgevoel klopte.

Onderzoeken

De conclusie van een uitgebreide studie van de Heschong Mahone Group  die testen analyseerde van ruim 21.000 studenten in drie schooldistricten in de VS, was dat leerlingen in klaslokalen met meer daglicht een 20% snellere vooruitgang hadden bij de rekentoetsen en 26% bij de leesvaardigheid toetsen in tegenstelling tot leerlingen die het met minder daglicht moesten stellen.

 Vele andere studies bevestigen dat ruimten met daglicht lange termijn voordelen heeft voor de samenleving. Vooral gedurende de waardevolle vormende jaren van een kind, die ongeveer 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen en ongeveer 200 dagen per jaar in klaslokalen.

Ramen

Naast dat daglicht goed is voor het algemeen welbevinden is uit het raam kunnen kijken goed voor de ogen. Juist door in de verte te kijken ontspannen de oogspieren weer. Jaren geleden had ik een collega, die na een half jaar in een werkruimte zonder ramen had gewerkt genoodzaakt was zich een bril aan te laten meten. Wil je wat meer lezen over daglicht, buitenspelen en ogen lees dan mijn blog zijn alleen worteltjes goed voor je ogen.

Kunnen de ramen dan ook nog open in het lokaal dan kan dat de luchtkwaliteit in het lokaal verbeteren. Hoe meer zuurstof in het lokaal hoe alerter de iedereen blijft.

Bij weinig of geen ramen

Heeft het schoolgebouw weinig of geen ramen, dus je kind geen direct daglicht tijdens de schooldag? Wanneer je dagindeling het toelaat breng en haal je kind dan zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar en van school. Dan hebben jullie al wat daglicht opgevangen. Zelf heb je dan ook de voordelen van daglicht. Laat daarnaast je kind zoveel mogelijk buiten spelen op de schooldagen. Ga ook in de weekenden extra naar buiten lekker de natuur in. Weet dat je meer haalt in de natuur dan alleen een frisse neus.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend