De lente komt eraan en veel fervente (moes)tuinierders bereiden zich al voor op de lente en zomer. Nu het er naar uitziet dat we ook deze lente en zomer weinig kanten op kunnen is een heel andere activiteit een welkome afwisseling. Daarnaast leert je kind heel veel van een moestuintje bijhouden. En het hoeft niet groot zijn een vierkante meter of een paar flinke potten of bakken op het balkon volstaat.

Verbinden

Door met plantjes bezig te zijn, onkruid te wieden en letterlijk in de aarde bezig te zijn verbind je kind zich met de natuur. Wanneer je je verbonden voelt met de natuur zul je ook beter voor de natuur zorgen.

Grove motoriek

Bij de voorbereiding moeten er misschien planten uit de grond gehaald worden om plaats te maken voor een moestuin. De grond omspitten en wat extra mest er door mengen is een fijne uitlaatklep van teveel energie. Daarnaast is het goed voor de grove motoriek van je kind. Heb je geen tuin zet dan potten of bakken met kruiden en groenten op het balkon. Ook het vullen met potaarde stimuleert de grove motoriek en vraagt kracht.

Fijne motoriek

Zaadjes zaaien of jonge plantjes in de grond zetten doet een beroep op de fijne motoriek van je kind. Dat geldt ook voor onkruid wieden want je eigen plantjes moeten wel blijven staan.

Ontspannen

Bezig zijn met de natuur ontspant. Geen overbodige luxe in de huidige tijd.

Plannen

Je kind leert ook plannen. Het zal zeker je begeleiding nodig hebben. Hoeveel ruimte heb ik? Welke planten of kruiden wil ik in mijn tuintje of potten? Hoe groot worden die? Welke planten kunnen wel bij elkaar en welke niet? Wanneer ga ik planten en wanneer kan ik dan oogsten? Kan ik dan daarna nog iets anders zaaien of planten?

Verantwoordelijkheid

Je kind leert ook verantwoordelijkheid te dragen. Op tijd voldoende water geven. Zeker de planten op het balkon hebben hierbij extra hulp nodig. Krijgen de planten voldoende zon of is de zon juist te heet en moet je voor wat schaduw zorgen?

Afwachten

Je kunt alles goed voorbereiden, goed zorgen voor je plantjes, maar of het een succes wordt is afwachten. Je kind leert dat het heel veel kan doen, maar niet alles in de hand heeft en er onverwachte dingen gebeuren. Dat maakt je kind weerbaar voor teleurstellingen.

Oogstfeest

En wanneer je dan na weken (bijvoorbeeld radijsjes) of maanden (tomaatjes) eindelijk kunt oogsten is het groot feest! En wat smaakt er nou lekkerder dan je eigen tomaatjes? Maak hier ook echt iets feestelijks van. Successen vier je, hoe klein of groot je succes ook is. Dat heeft een positieve invloed op de volgende uitdaging.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend