De associatie ADHD met beweeglijkheid is altijd gauw gemaakt en blijkt een ijzersterk stel. Het beeld van over energieke, beweeglijke kinderen, die het lastig vinden stil te zitten staat op ons netvlies. We weten ook allemaal: lichaamsbeweging is essentieel voor een goede geestelijk en lichamelijke gezondheid. Wanneer je eenmaal flink gaat sporten, ongeacht wat voor sport, voel je je daar goed bij. Wanneer door omstandigheden het sporten (voor een deel) wegvalt merk je dat duidelijk.

Hoe komt dat?

Door te bewegen wordt er dopamine aangemaakt door het lichaam. Dopamine behoort tot het beloningssysteem in de hersenen en zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen. Laten we eerst eens lezen wat dopamine is en doet.

Dopamine

Dopamine behoort tot de neurotransmitters, stofjes die een boodschap overbrengen van de ene zenuwcel naar de andere. Het is de neurotransmitter die we nodig hebben om ons te concentreren, te onthouden wat we leren en het speelt een rol bij de motivatie. Heel veel lichaamsbeweging verhoogt de opslag van dopamine in de hersenen en activeert de productie van dopaminereceptoren. Dat zijn ontvangers die de stof dopamine kunnen ‘lezen’.

Tekort aan dopamine

Mensen met ADHD hebben een tekort aan dopamine en dopaminereceptoren. Een logische gevolgtrekking is dan dat het lichaam aangeeft: ik heb te weinig dopamine, ga bewegen. Reden waarom mensen met ADHD slecht kunnen stilzitten. En dat is wat nu juist op school gevraagd wordt.

Studie

Een kleinschalige, recente studie liet zien hoe krachtig beweging kan zijn op de manier waarop onze hersenen functioneren. Een groep proefpersonen waarvan de helft met ADHD leeft deden een test voor en tijdens het lopen op een loopband. De groep met ADHD lieten een snellere reactie tijd en minder fouten zien in vergelijking met de non-ADHD deelnemers. Conclusie: de concentratie kan worden verbeterd door te sporten bij mensen met ADHD.

Tips

Heeft je kind de diagnose ADHD gekregen of is je kind erg beweeglijk en energiek. Zorg dan dat je kind dagelijks voldoende fysieke oefening heeft. Bij voorkeur buiten.

Buitenspelen is voor ieder kind goed, maar voor je kind met ADHD heeft het nog een aantal pluspunten zoals je kunt lezen in mijn blogs Laat zonlicht schijnen op ADHD en Een groene omgeving kan de risico op ADHD verlagen

Stilzitten tijdens het eten is voor je kind een uitdaging. Zet jij meerdere gangen op tafel? Laat je kind dan tussen de gangen door even een rondje hardlopen. Blijf in de deuropening staan en neem de tijd op zodat je kind niet de gelegenheid krijgt te gaan spelen.

Wanneer je niet onder stilzitten uit komt zorg dan dat je kind met iets kan friemelen dat verhoogt de concentratie bij je kind.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend