Tijd voor zomer en dan gaat de zomertijd in. Zoals de natuur zich ieder jaar weer vernieuwt en het na winter weer lente wordt, zo hebben wij ook in 2022 de zomertijd. En die gaat dit jaar in de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart in. Tijdstip: 2:00 uur. Niet vergeten te noteren: de klok gaat een uur vóóruit!

Interne klok

Iedere plant, dier en mens heeft een eigen interne klok. Waarom weet anders een plant wanneer te gaan bloeien, een dier dat weet wanneer het tijd is voor de winterslaap? Alleen de mens heeft iets uitgevonden dat ‘tijd’ heet en leeft daarnaar. We zijn meer naar de klok gaan leven dan naar ons innerlijk bioritme. Daardoor kan het verzetten van de klok impact hebben op ons welbevinden. Wij hebben meer tijd nodig ons aan te passen aan de nieuwe tijdsindeling dan de klok, die we met een draai aan de knop verzetten.

Nadelen

Voor velen is de overgang naar de zomertijd, en in het najaar weer terug, merkbaar. Je bent of moe, juist te wakker of hebt trek op het tijdstip dat volgens de klok niet zo hoort te zijn. In mijn blog Zomertijd van vorig jaar een aantal tips de overgang zo soepel mogelijk te maken.

Voordelen

Gelukkig zijn er ook voordelen. Zeker in de lente en nazomer kunnen we wat langer van het daglicht genieten. Met de juiste temperatuur kunnen we ’s avonds zelfs al buiten eten. En juist het daglicht is zo goed voor onze gezondheid. Wanneer we ons blootstellen aan daglicht wordt de aanmaak van melatonine afgeremd waardoor we alerter worden. Zodra het gaat schemeren wordt de aanmaak van melatonine opgevoerd zodat we lekker slapen. Daglicht zorgt ook voor de aanmaak van Vitamine D. Wanneer we langer van het daglicht kunnen genieten kunnen we ook meer Vitamine D aanmaken en een voorraadje aanleggen voor de winter. In mijn blog Hoera de zon schijnt meer weetjes en tips over daglicht.

Al met al hebben we meer daglicht en hopelijk veel zonneschijn de komende maanden en dat zal velen van ons goed doen. Ik wens iedereen alvast een heel fijn en zonnig voorjaar en een aangename warme zomer toe.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend