We willen graag ons huis schoon, schoner, schoonst hebben en hebben hier vaak veel geld en tijd voor over. Zeker met kinderen vinden we een schoon huis belangrijk. Ze zouden ziek kunnen worden wanneer ze met verkeerde bacteriën in aanraking komen. En we poetsen daarom vaak met allerlei chemische middelen als chloor- en bleekmiddelen, glas-, toilet- en vloerreinigers ontkalkers, ontvetters enz. enz.  Zou het kunnen zijn dat inmiddels al die chemische middelen, die we gebruiken een groter gezondheidsrisico vormen dan het vuil dat we er tijdelijk mee wegpoetsen?

Veilig?

Waarom hebben de meeste schoonmaakmiddelen beveiligingsdoppen, staan ze vol met waarschuwingen, moeten ze buiten bereik van kinderen gehouden worden, je huis goed ventileren bij gebruik, handschoenen aantrekken en bij aanraking op huid en ogen direct contact opnemen met hulpdiensten, brandbaar is en niet gemengd kan worden met andere schoonmaakmiddelen? Omdat deze middelen chemisch, giftig en schadelijk voor onze gezondheid en het milieu zijn.

Bacteriën

Net zoals in onze darmen en op onze huid zijn er in onze omgeving ook slechte en goede bacteriën. We leven al miljoenen jaren vredig samen met deze onzichtbare bacteriën. Met je poging de slechte bacteriën te elimineren doe je dat ook met de goede bacteriën. Het is beter de balans tussen slechte en goede bacteriën te houden. Hebben je net de vloer gedweild lopen we zo met onze schoenen vol bacteriën van buiten weer over de vloer heen. Apart toch?

Nut

Heeft het eigenlijk wel nut je huis compleet bacterievrij te maken? Nee, want via de lucht komen ze zo je huis weer binnen en kun je van voren af aan beginnen al gebruik je nog zulke agressieve middelen. Daarnaast spoel je de schoonmaakmiddelen door de gootsteen of wc weg en komen zo in het milieu terecht. De waterleidingbedrijven hebben steeds meer moeite om al deze middelen uit het water te filteren en kunnen zo weer in ons drinkwater belanden.

In mijn vorige blog: weet wat je op huid smeert schreef ik over de persoonlijke verzorgingsmiddelen en de mogelijke invloed op de leerprestaties van je kind. Dat geldt dan ook voor de schoonmaakmiddelen die we in en om huis gebruiken.

Wat dan wel?

Zelf stel ik mezelf de vraag: wat wil ik bereiken? Mijn gootsteen wil ik vlekvrij hebben en dat lukt me prima met een beetje groene zeep en een schuursponsje. Heeft het zin er een schuurmiddel (met bleek) voor te gebruiken? In mijn ogen niet.

De wastafel, douche en wc wil ik graag kalkvrij hebben. Dat kan ook prima met witte azijn (geen schoonmaakazijn, dat is een chemisch product). Zelf zet ik citroenschillen onder de azijn, 14 dagen laten staan en aanlengen met dezelfde hoeveelheid water, in een sprayflacon en spuit je tegels e.d. ermee in. Laat niet te lang staan dan kan het voegwerk oplossen en ook niet gebruiken bij natuursteen.

Recepten

Op internet vind je genoeg recepten om zelf natuurlijke schoonmaakmiddelen. Je ben zelfs vele malen  goedkoper uit. Of loop eens binnen bij een natuurvoedingswinkel.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend