Je wilt het beste voor je kind en zorgt ervoor dat je kind de juiste voeding krijgt. Zelfs veel scholen geven hier aandacht aan door het meebrengen van gezonde lunches en tussendoortjes aan te moedigen. Echter, heb je er wel eens bij stil gestaan dat wat je op huid smeert, spuit of wrijft ook in je lichaam terecht komt? Ongeveer 60% van wat je op huid smeert eet je als het ware. Hoog tijd dit onderwerp eens onder de loep te nemen.

De huid

Je huid is het grootste en tevens dunste orgaan en neemt ongeveer twee vierkante meter in beslag. Je huid is de eerste barrière voor mensvreemde stoffen als chemicaliën, allergenen en gifstoffen.

Dat wat op je huid terechtkomt gaat voor het grootste deel door je huid richting de bloedbaan en wordt zo verder getransporteerd naar de andere organen en dus ook de hersenen. Dat is de reden dat er bijvoorbeeld nicotinepleisters op de markt zijn of dat een koemelkallergie getest kan worden door wat yoghurt op de huid te smeren. Je immuunsysteem is 24/7 bezig met het onschadelijk maken van gisten, mijten, gekke bacteriën en virussen. En dan doen we er nog een schepje bovenop met allerlei mensvreemde huidproducten.

Invloed op de leerprestaties

De leerprestaties van je kind worden mede beïnvloed door omgevingsfactoren. Een lawaaierige omgeving houd je kind uit zijn of haar slaap met alle gevolgen van dien. Dit is een duidelijk voorbeeld. Maar ook wat je kind binnenkrijgt d.m.v. eten of wat je op de huid smeert heeft invloed op het lichaam en daarmee op de hersenen. Tijd om te kijken wat je gebruikt.

Al je lichaamsverzorgingsproducten weggooien?

Dat hoeft niet. Had je deze blog niet gelezen was je gewoon door gegaan met deze producten. Maak op wat je in huis hebt.

Vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je verzorgingsproducten gaat aanschaffen:

Kan ik de namen van alle ingrediënten vermeld op de verpakking uitspreken?

Kan ik alle ingrediënten die op het etiket staan doorslikken of opeten?

Gaat het product iets goeds doen voor mijn gezondheid?

Ruikt en voelt het niet-chemisch en natuurlijk aan?

Krijg ik geen reacties als hoesten, een branderig gevoel, tranende ogen, jeuk of anderszins?

Beantwoord je de eerste twee vragen al met nee stop dan met dit product.

Inmiddels zijn er al een aantal merken die 100% of voor een heel groot deel met natuurlijke ingrediënten werken. Het kan even wennen zijn wanneer je over stapt dan wel dat het even zoeken is naar een merk dat voor jullie prettig aanvoelt. Zo bevalt de shampoo van mijn favoriete merk lichaamsverzorgingsproducten minder dan een ander merk dat werkt met natuurlijke ingrediënten. Vaak is de prijs gunstiger dan van niet-natuurlijke verzorgingsproducten.

Detox

Gebruik je voor het eerst 100% natuurlijke haarverzorging? Zie het dan als een detox. Je hoofdhuid en haar hebben een paar weken nodig om te wennen aan de natuurlijke haarverzorging.

Tip

Wil je weten wat er in jouw producten zit? Check dan de website van EWG (Environmental Working Group). EWG is een onafhankelijke organisatie die een database heeft samengesteld op de veiligheid van o.a. verzorgingsproducten: ewg.org/ewgverified

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend