In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat jouw manier van opruimen niet die van jouw kind hoeft te zijn. Nog niet gelezen? Klik hier. Deze keer tips hoe de kamer van je kind te organiseren, zodat opruimen duidelijk en makkelijk wordt.

Welk systeem werkt het beste voor jouw kind?

Wil je kind zijn of haar spullen zien en zo weten dat het bestaat, zorg voor open planken, haal deurtjes voor de kasten weg. Is kleren opvouwen niet de sterkste kant van je kind, zorg voor manden: een voor t-shirts, de ander voor broeken, en de volgende voor truien etc. Wanneer je kind een hekel heeft kleren aan hangertjes op te hangen, maak haken in de kast zodat je kind daar de kleding aan op kan hangen.

Wees duidelijk: waar hoort wat

Boeken op de boekenplank

Er zijn drie plekken voor je kleding: in de kast, aan je lijf, in de was

Vuile vaat naar de keuken

Afval in de kliko

Schoolspullen op je bureau

Maak een opruimplan

Zorg dat je kind weet wat jij onder ‘kamer opruimen’ verstaat en hoe ze dat moet doen. Een stap-voor-stap instructie en voorbeelden zullen je kind helpen bij wat er van je kind verwacht wordt.

De opruim-paparazzi

Zorg voor een speels accent en maak foto’s wanneer je kind opruimt. Druk deze foto’s af en maak hier een instructiebord van. Het geeft je kind houvast bij het opruimen, wat eerst en dan daarna enzovoorts. Ook het resultaat van voor, tijdens en na het opruimen stimuleert op te ruimen. Bij de volgende keer opruimen is er een duidelijk overzicht wat er gedaan dient te worden: hoe was het, wat doe ik, wat is het eindresultaat.

Stap voor stap

Ruim je kamer op is een vervelend klusje zeker voor een kind. Splits de taak op in overzichtelijke porties.

Doe je speelgoed in de bakken

Zet de boeken op de boekenplank

Kleding in de kast of in de was

Of gebruik een hoepel. Leg de hoepel op een plek op de vloer en ruim alleen alles op wat er binnen de hoepel ligt.

Op deze manier de taak in stukjes hakken geeft een duidelijk beginpunt, je ziet de vooruitgang en maakt duidelijk wat ‘organiseren’ betekent.

Gebruik muziek als motivator

Maak een speellijst van favoriete liedjes van je kind en gebruikt het als timer. Zorg dat je kamer opgeruimd is voordat de speellijst is afgelopen. Een tijdslimiet aangeven al is het nog zo vaag ‘ruim je kamer op totdat de muziek is afgelopen’ geeft een gevoel van een eindtijd aan een eindeloze taak.

Ieder zijn eigen kamer

Is jouw kamer ook toe aan een opruimbeurt. Ga dan tegelijkertijd ieder zijn kamer opruimen. Wie is het eerste klaar?

Duidelijkheid is koning

Met andere woorden, wat je niet kunt zien bestaat niet. Voorzie de bakken en manden van stickers zodat je kind weet wat in welke bak hoort.

Wanneer het meer dan twee stappen heeft

Grote kans dat je kind afhaakt. Ga de kamer van je kind door op zijn of haar hoogte als leidraad. Kan je kind de kast makkelijk openen? Kan je kind bij de planken? Zijn de laden makkelijk te openen of gaat dat stroef? Is er genoeg ruimte op de planken voor de boeken en snuisterijen? Verwijder elk obstakel, die je kind verhindert op te ruimen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend