Je stuurt je kind naar boven om zijn of haar kamer op te ruimen. Na een tijdje kom je kijken en is de rommel nog net zo groot of nog een paar graadjes erger. Snapt je kind dan niet wat opruimen betekent? Nee, dat snapt je kind niet. Ruim je kamer op is een te vaag begrip voor je kind.

In dit blog ga ik wat meer in waarom het zo moeilijk is voor je kind om op te ruimen. De volgende keer heb ik een aantal tips voor je zodat je kind op een leuke manier leert opruimen.

Iedereen, ook kinderen, leren op diverse manieren. Sommigen zijn visueel ingesteld en zijn gericht op zien. Anderen juist auditief, die dan weer gericht zijn op luisteren. En weer anderen kinesthetisch, deze mensen zijn gericht op gevoel. Dit betekent dat jouw opruimmethode niet automatisch betekent dat die methode voor iemand anders, dus ook je kind, werkt.

Werk aan de winkel

Zoek eerst uit hoe je kind leert? Kijkt je kind ‘af’ hoe jij bepaalde dingen doet, of doet je kind de ogen dicht en luistert naar wat je te vertellen hebt. Of pakt je kind ook meteen een doek wanneer jij gaat poetsen? Welke woorden gebruikt je kind veel? Ik zie dat … Ik hoor dat … of ik voel dat … Dat verraadt al de voorkeursstijl van leren en daarmee de beste methode voor je kind om op te ruimen. Observeer je kind in andere situaties en hoe het daarmee omgaat. Dat gaat je een ingang geven bij het opruimen en hoe haar of zijn kamer het best georganiseerd kan worden.

Duidelijkheid

Begrijpt je kind wat jij onder een opgeruimde kamer verstaat? Jouw interpretatie van een opgeruimde kamer kan heel anders zijn dan van je kind. Wil jij alle kleding netjes in de kast hebben, boeken op de boekenplank en het speelgoed in daarvoor bestemde manden. Je kind vindt het wellicht opgeruimd wanneer alles gesorteerd op stapels op de grond ligt. Maak duidelijk aan je kind wat jij onder opgeruimd verstaat.

Goed voorbeeld doet goed volgen

En hoe ziet de rest van je huis eruit? Zijn woonkamer en keuken opgeruimd of is het net zo chaotisch als de kamer van je kind? Waarom zou je kind dan zijn of haar kamer wel pico bello in orde hebben?

Observeer de komende tijd hoe je kind omgaat met diverse situaties. De volgende keer tips hoe de kamer van je kind georganiseerd kan worden, zodat opruimen makkelijk wordt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend