Overprikkeld en dan… ! De laatste tijd lees en hoor je er (weer) veel over met tips hoe te ontprikkelen of minder prikkels binnen te krijgen oftewel de tijd krijgen om te herstellen van de overdaad aan prikkels. Wanneer is je kind overprikkeld? Dat is wanneer je kind meer informatie binnen heeft gekregen dan je kind kan verwerken. En informatie neem ik hier heel ruim: geluid, visuele informatie, een sfeer die in een ruimte heerst, gevoelstemperatuur, voeding, wat je op je huid smeert of de sensatie, die de kleding die je draagt je geeft, enzovoorts.

Hoeveel kan je kind aan?

Dat is voor ieder kind verschillend. Het ene kind kan veel hebben zonder er echt last van te krijgen het andere kind zit na een schooldag helemaal vol. Het ligt er ook aan of je kind een grote hoeveelheid informatie ineens aan kan of juist de informatie in kleine porties aangereikt moet krijgen. Volgens mij kun je dat een beetje inschatten door te kijken naar de hoeveelheid eten dat je kind tot zich kan nemen. Eet het maar een klein beetje per keer en vaker op een dag dan wil je kind graag informatie in kleine porties ontvangen en die eerst verwerken voordat het toe is aan de volgende portie. Is je kind een goede eter en taalt tussen de maaltijden zelden naar iets te eten dan kan je kind veel informatie ineens aan. Die informatie zal dan later op een geschikt moment verwerkt worden.

Overprikkeld uit school

Je kind komt als een stuiterbal uit school. Er is eigenlijk geen land mee te bezeilen. Dat kan een teken zijn dat je kind overprikkeld is en juist door zo druk te doen de vele prikkels weg wil werken. Of je kind is juist heel moe en wil alleen maar op de bank zitten. Zet dan niet de tv aan want wist je dat één uur tv kijken gelijk staat aan twee uur auto rijden? Hoeveel prikkels krijgt je kind dan wel niet voorgeschoteld?

Overprikkeling voorkomen of beperken

Komt je kind vaak helemaal vol van een schooldag thuis plan dan niet teveel naschoolse activiteiten in. Na school met een vriendje of vriendinnetje spelen óf naar het clubje gaan. Beide is dan te veel van het goede. Gun je kind ook eens een hele middag vrij. En zorg voor een goed slaapritme zodat je kind de volgende ochtend uitgerust wakker wordt. Lee voor meer tips mijn blog je kind ’s avonds lekker in slaap laten vallen.

Overprikkeld en dan … Brain Gym®

Brain Gym® is ook een fijne manier om weer even tot jezelf te komen. De eenvoudige oefeningen zijn juist geschikt om snel op te laden en door te kunnen gaan als er geen andere mogelijkheid is bijvoorbeeld omdat je kind naar zijn clubje moet. Juist door de diversiteit aan oefeningen kun je weer tot jezelf komen, je energie kwijtraken of juist je lichaam en daarmee je brein ontspannen. In de Brain Gym® 104 cursus leer je alle oefeningen, het effect die elke oefening heeft en wat meer van de achtergrond van de oefeningen en Brain Gym®. Deze cursus wordt regelmatig gegeven door diverse instructeurs en op diverse locaties. Zie de website van Brain Gym® Nederland voor de mogelijkheden. Zelf geef ik deze cursus op zaterdag 14 en zondag 15 oktober in Wijk bij Duurstede. Voor meer informatie klik hier.

Meer tips om te ontprikkelen

Geef je stuiterbal kind na school de tijd voor een fysieke activiteit. Een trampoline is dan erg fijn. Heb je die niet dan kan een balletje trappen, klimmen, rennen of dansen ook heilzaam zijn.

Is je kind moe en trekt het zich graag terug creëer dan een rustig plekje om tot rust te komen.

Creatief bezig zijn is ook een fijne mogelijkheid de vele indrukken te verwerken.

En weer een ander kind leest dan graag samen met jou een boekje.

Kijk wat bij je kind en jou past. Jullie verdienen het allebei om lekker ontspannen door de dag te gaan.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend