Een onleesbaar handschrift beïnvloedt de beoordeling van examens en m.i. van al het handgeschreven werk dat ingeleverd wordt bij de leerkracht. Een artikel in de Daily Mail meldde dat examinators voor de onmogelijke taak werden gesteld ingeleverde onleesbare examens eerlijk te beoordelen. Deskundigen vrezen dat de kunst van het handschrijven verloren gaat door het toegenomen gebruik van digitale middelen.

Onleesbaar handschrift

De examinators in het VK opperen voor leerlingen met een onleesbaar handschrift laptops of Scribe (een programma dat spraak naar geschreven tekst omzet) in te zetten tijdens de examens. Dit zou m.i. een tijdelijke oplossing moeten zijn voor de huidige generatie. De toekomstige generaties kunnen weer degelijk les krijgen in een leesbaar handschrift en hun examens zonder computers maken.

Hoe is het met het handschrift van jouw kind gesteld?

Krijgt je kind genoeg tijd om te oefenen met schrijven? Hier geldt het aloude gezegde: oefening baart kunst. Hoe is de begeleiding bij het leesbaar schrijven? Hoe meer je kind schrijft hoe vloeiender het schrift. Dat merk ik al bij mezelf. Hoe meer ik met de hand schrijf hoe makkelijker het weer wordt om te schrijven. Daarnaast heeft het maken van aantekeningen met de hand het voordeel dat wat verteld en opgeschreven wordt beter wordt onthouden. Juist de omzetting van het gesproken woord naar schrift zet in de hersenen heel wat in beweging, waardoor er meer verbindingen in de hersen worden gelegd. Het versterkt ook het geheugen.

Een zwakke handgreep

Ik schreef al een blog over het zwakker worden van de handgreep en de gevolgen voor het leren in het algemeen hiervan. O.a. dat het overschakelen van rechtsbreinig leren (creativiteit en emoties), wat met name in de eerste zeven levensjaren van je kind ontwikkelt naar het meer linksbreinig leren (logisch en kritisch denken) wordt bemoeilijkt. Lees de blog verliezen kinderen hun grip.

Ontwikkeling meer vaardigheden

Het met de hand schrijven ontwikkelt meer vaardigheden dan alleen schrijven. Mensen, die met de hand schrijven zijn vaardiger in het zich uitdrukken met het geschreven woord. En ook andere fijn motorische vaardigheden, die je terug ziet in muziek, koken, handwerken en handenarbeid, sport. Lees hier meer over in de blog met de hand schrijven ontwikkelt meer vaardigheden dan allen schrijven.

Onleesbaar handschrift  verbeteren met Brain Gym®

In Brain Gym® is er zelfs een speciale actiebalans voor schrijven waarin we eerst gaan zoeken waar de uitdaging ligt en zetten dan specifieke oefeningen in zoals de Dubbele Doedel, Reuzengeeuw, Armactivering, Energiegolf en Alfabet Acht. Wil je meer informatie over wat ik voor je kind kan doen met Brain Gym® of wil je een Brain Gym® cursus volgen neem dan een kijkje op mijn website A Touch of Dunja voor de mogelijkheden.

De Dubbele Doedel doe je zo: houd beide handen voor je. Je maakt symmetrische spiegelingskrabbels, alsof je een orkest leidt, waarbij de twee handen elkaar spiegelen. Dit kun je ook op papier doen neem dan in iedere hand een potlood, pen of ander schrijfmateriaal en teken op papier. Je kunt het vel ophangen, maar op tafel leggen kan ook. Plak het dan wel even vast zodat het niet gaat schuiven.

Meer leuke oefeningen voor de fijne motoriek

Hieronder een paar leuke oefeningen waarmee je niet alleen je handen traint, maar ook meteen je brein aldus een artikeltje, dat ik op Internet vond. Misschien leuk om te doen na het avondeten. Of als onderdeel tijdens een kinderpartijtje.

Leg je handen plat op tafel, handpalmen naar beneden. Draai je handen naar buiten. Maak vuisten van je handen waarbij bij de ene hand de duim buiten is en de andere duim binnen zit.

 

Steek van je ene hand de wijsvinger en van de andere hand de pink naar buiten. Til je ellenbogen op zodat je onderarmen parallel met de vloer zijn. Nu wissel je wijsvinger en pink.

Maak het vredesteken met één hand en het oké teken met de andere hand. Wissel deze af.

Begin langzaam en versnel naarmate je brein de oefening oppakt. Doe iedere oefening 10-20 keer. In het begin zal je naar je handen kijken, maar heb je de oefening eenmaal ‘in je vingers zitten’ kijk dan recht vooruit. Zoek een partner en doe de oefeningen samen. En je kunt ook zelf vingerposities verzinnen of kijk op Internet voor meer inspiratie.

Leuk? Interessant? Waardevol? Of heb jij nog tips? Laat een reactie achter of deel dit artikel met andere ouders.

Wil je meer ondersteuning met Brain Gym® kijk dan onder Brain Gym® op mijn website naar de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend