Digitale middelen versus schrijven met de hand

Het gebruik van digitale middelen compenseert niet de vaardigheden, die kinderen ontwikkelen bij het leren met de hand te schrijven. Als volwassenen worden we ook beoordeeld op ons handschrift. Het blijkt dat ons handschrift in de top 10 staat van dingen die opvallen wanneer we een vreemde ontmoeten. Als ouder/opvoeder is het onze taak de kinderen voor te bereiden op alle aspecten van het leven en een goed handschrift is er één van.

De voordelen van het met de hand schrijven

Een artikel in de New York Times meldde dat wanneer het schrijven met de hand wordt verwaarloosd zowel het schriftelijke werk als het lezen er onder lijden. Omdat het grootste deel van de communicatie op school, naast het gesproken woord, het geschreven woord is , is goede schrijfvaardigheid belangrijk. Leerlingen die de letters juist vormen en het cursieve schrift oefenen ontwikkelen een hele reeks aan vaardigheden. Deze leerlingen drukken zich vaardiger uit in het geschreven woord. Ze ontwikkelen een goede, fijne motoriek, die je terugziet in sport, muziek en koken. Ook ontwikkelen ze zelfvertrouwen, zijn trots op hun schriftelijk werk en trainen geduld en volharding.

Blokletters of schrijfletters

Er is een discussie of we kinderen leren schrijven met blokletters of met schrijfletters. Mijn voorkeur gaat uit naar schrijfletters. Schrijfletters volgen elkaar vloeiend op. Deze vloeiende beweging heeft een positieve invloed op de snelheid en helpt het werk netjes te houden.

Oefening baart kunst.

Bij het oefenen van het handschrift is de vooruitgang letterlijk zichtbaar. Je kind leert dat hard werken en volhouden loont. Vallen en opstaan is oké en volharding de weg. Daarnaast ontwikkelt je kind de fijne motoriek door het gebruik van bepaalde spieren bij de juiste pengreep en het bewust bewegen van de pen.

Leuke activiteiten als voorbereiding op het schrijven

Voor de peuters en kleuters

Leg de nadruk op de grove motoriek met de handen en armen. Dansen, grove motorische bewegingen en Brain Gym® (dubbele doedels) leiden uiteindelijk naar de fijne motoriek. Lekker met je handen in de klei, in de keuken deeg kneden en daarna koekjes bakken, of (vinger)verven zijn ook aanraders.

Voor de beginnende schrijver

Spuit een blad onder het scheerschuim en laat je kind hierin zigzag, ronde en ovale vormen maken. Is je kind al wat verder laat dan je kind de letters schrijven in het schuim. En de activiteiten genoemd bij de peuters en kleuters zijn ook heel geschikt voor deze leeftijd.

Voor de gevorderde schrijver

Snelschrijven, letter races, aanwijzingen voor een schatten jacht

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend