Hoog gevoelig en ADD? Het zou zo maar kunnen. Onlangs vertelde een moeder aan mij dat haar kind de diagnose ADD (attention deficit disorder, maar dan zonder de hyperactiviteit) heeft gekregen en misschien ook wel hoog gevoelig is net als haar man en de vader van het kind. Mij verbaast het niet dat hoog gevoeligheid en ADD samen kunnen gaan. Hoog gevoelig kun je ook omschrijven als verruimd waarnemen. Je neemt meer waar dan de gemiddelde mens. Je voelt, ziet, hoort en/of ruikt meer dan andere mensen.

Meer waarnemen

Wanneer je meer waarneemt krijg je ook meer prikkels binnen. Ik hoor vaak meer om me heen aan bijvoorbeeld apparatuur of meerdere gesprekken in mijn directe omgeving. En de prikkels die je binnenkrijgt kunnen je afleiden van de taak waar je mee bezig bent, in gesprek bent of de instructie die de leerkracht aan het geven is.

Meer prikkels binnenkrijgen dan gewenst is, kan een gevoel van onveiligheid geven. Wat wordt er achter mij gefluisterd? Er loopt iemand langs het raam en je ziet het vanuit je ooghoek: wie is dat? Ik voel me ineens verdrietig: is dat van mij of pak ik het op van iemand in mijn omgeving.

Afsluiten voor prikkels

Zeker als kind is je daarvoor afsluiten nog niet zo makkelijk. Je weet niet eens dat het gebeurt. Hoe kun je je kind ondersteunen met het afsluiten voor prikkels en dat wat doorkomt sneller verwerken?

Brandweerrode kleur voor de wortelchakra

Zorg dat je kind iets roods aan heeft of bij zich draagt bijvoorbeeld een zakdoek. En dan echt het brandweerrood. De kleur rood zet de wortelchakra, ook wel stuitchakra genoemd, open waardoor er meer afgevoerd kan worden.

Gebruik deze kleur ook op de slaapkamer. Een paar rode kussentjes op het bed of een dekbedovertrek. Past dit niet bij de rest van het kleurgebruik neem dan een rode zakdoek of lapje stof en leg dat in bed. Of gebruik rode pyjama’s.

Geel voor de zonnevlecht chakra

Vermijd of beperk de kleur geel in de kleding en omgeving. De kleur geel zet juist de zonnevlecht, het gebied tussen navel en het borstbeen, open waar de prikkels binnenkomen.

Leer je kind zich af te sluiten door tegen de klok in om de navel te draaien. Twee of drie draaien is genoeg. Daarmee sluit de zonnevlecht een beetje zodat er minder binnen kan komen.

Uit school

Geef je kind de ruimte om uit school te ontladen. Laat je kind zelf bepalen wat voor hem of haar de beste manier is. Het ene kind zal even wat muziek willen luisteren, het andere kind wil lekker bewegen of juist een tijdje helemaal stil op de bank zitten. Liever geen scherm want dat geeft weer extra prikkels. Lees hier meer over in deze blog.

Brain Gym® oefening In-de-knoop en uit-de-knoop

Deze oefening is heel fijn om snel weer bij jezelf te komen en bestaat uit twee delen. Deel 1 is ook heel fijn om zo in bed te gaan liggen waardoor je makkelijker in slaap valt.

In-de-knoop

 • Kruis enkels
 • Breng arm gestrekt naar voren
  Plaats andere arm eronder
 • Draai duimen naar beneden
 • Haak vingers in elkaar
 • Breng handen naar hart
 • Adem in en plaats puntje tong tegen gehemelte
 • Adem uit en ontspan tong
 • Sta of zit zo 30 seconden

Uit-de-knoop

 • Zet voeten naast elkaar
 • Breng vingertoppen naar elkaar toe op taillehoogte
 • Adem in en plaats puntje tong tegen gehemelte
 • Adem uit en ontspan tong
 • Sta of zit zo 30 seconden

Wil jij meer weten van Brain Gym® of ervaren wat Brain Gym® voor je kan doen? Regelmatig geef ik een Brain Gym® Proeverij. Stuur een mailtje naar contact@atouchofdunja.nl en ik houd je op de hoogte wanneer de volgende Proeverij is.

En ik vind inspiratie op deze website over gevoeligheid grootbrengen en is wellicht interessant voor je.

Leuk? Interessant? Waardevol? Of heb jij nog tips? Laat een reactie achter of deel dit artikel met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend