Hoera voor de verbeeldingskracht van dyslectici. Kinderen en volwassenen met dyslexie worden vaak gezien als mensen met een handicap. Ik schreef er al eerder over in mijn blog: dyslexie een verhulde zegen.

Oncomfortabel als dyslectici zijn met de individuele klanken in woorden zijn ze niet geïnteresseerd in woorden. Ook het decoderen, de letters omzetten in klanken, maakt het minder makkelijk correct te lezen en te schrijven. Echter, dyslectici denken in beelden. In beelden denken is vele male sneller en met veel andere gedetailleerde informatie voegt dat veel toe aan een concept.

Vaardigheden van de verbeeldingskracht

De vele vaardigheden, die bijdragen aan de verbeeldingskracht en creativiteit zijn: vermogen om te dromen, conceptualiseren, innoveren, multidimensionale kijk op dingen, vaak een goed zicht en kunnen veel details opmerken, observatievaardigheden, het makkelijk begrijpen van complexe systemen en daarmee overeenkomsten binnen dingen en systemen identificeren, patroonherkenning, vaak verhoogde ruimtelijke kennis, opmerkelijke redeneervaardigheden nuttig in de wetenschap als wiskunde, maar ook in de kunst, architectuur en design.

Vaak hebben dyslectici een scherper perifeer zicht* dat helpt bij het sneller en gemakkelijker detecteren van ‘de vreemde man’. En ze hebben een geweldig observatievermogen.

Buiten de gebaande paden

Dyslectici denken vaak buiten gebaande paden. Objecten en de wereld om hen heen worden op een unieke manier gewaardeerd. Dat is een voordeel op hun werkterrein. Vaak wordt gedacht dat ze niet op de hoogte zijn van hun omgeving. Het tegendeel is waar. Ze zijn zich zeer bewust van hun omgeving, maar dan op een andere manier.

Hoera voor de verbeeldingskracht

Hoog tijd dat we al die mooie vaardigheden gaan waarderen en stimuleren, zowel op school, thuis als op het werk. Ga op zoek naar een leuke creatieve activiteit. Of dat nu muziek, dans, kunst, filosofie dan wel koken is. Het gaat er om de creativiteit te stimuleren met datgene waar de interesse ligt en andere creatievelingen te ontmoeten, waardoor weer nieuwe concepten en innovatie kunnen ontstaan.

De online cursus De 9 leerstijlen: ont-dek en ont-wikkel het talent van je kind kan behulpzaam zijn bij het vinden van een creatieve activiteit, die aansluit bij de interesses van je kind.

Albert Einstein (ook dyslectisch) zei al: we kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. En daar ligt de kracht van dyslectici. De samenleving heeft dyslectici nodig. Dus nogmaals hoera voor de verbeeldingskracht van dyslectici.

*Perifeer zicht is het deel van ons zicht, dat buiten onze centrale, scherp gestelde blik ligt.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend