Hoe kan dyslexie een verhulde zegen zijn? Ouders en leerkrachten schieten vaak in de stress wanneer een kind dyslectisch is en daarmee ook het kind. En ja, gedurende de schooltijd is het een hele uitdaging het kind bij de les te houden en er uit te halen wat er in zit.

Zelfvertrouwen

Echter, hoeveel zelfvertrouwen zal je kind opbouwen wanneer je juist die dingen, waar je kind goed in is, benadrukt? En met een groeiend zelfvertrouwen verminder je de stress op dingen waar je kind minder goed in is zoals lezen en spelling.

Dat dyslexie eindeloze mogelijkheden in zich bergt en je daar op te verheugen lijkt dan ver weg. Ook ik heb daar mee geworsteld.

Extra begeleiding

Al die bezoekjes aan de remedial teacher en extra oefenen thuis. Het staat mij nog helder voor de geest. Mijn oudste zoon heeft inmiddels HBO Werktuigbouwkunde afgerond. Mijn jongste doet nu HBO Werktuigbouwkunde. Beide bloeiden op toen ze de middelbare school achter zich konden laten en ze meer beroepsgericht onderwijs genoten.

Echter, ook via een andere route kun je hogerop komen. Zo ken ik ook een jonge vrouw, die via VMBO-kader doorstroomde naar het MBO en nu zelfstandig kok is. Zij gaat zich via beroepsgerichte cursussen nog verder ontwikkelen als kok.

Een ander succesverhaal kun je lezen in mijn blog: Een leeruitdaging; een geheim wapen voor een succesvol leven – deel 1 dyslexie. Aan welke kwaliteiten kun je zoal denken en welke mogelijke beroepskeuzes zijn er dan? Dat kun je hieronder lezen.

Enkele kwaliteiten

Zeer nieuwsgierig: de meeste dyslectici zijn nieuwsgierig en dagdromen vaak, soms te vaak. Bijvoorbeeld wanneer de leerkracht bij rekenen vraagt wanneer je 15 snoepjes hebt en er worden 5 snoepjes opgegeten. Hoeveel heb je er dan nog over? Het dyslectische kind zal dan gaan bedenken waar de snoepjes van zijn gemaakt, hoe ze smaken, verpakt zijn enzovoorts. Dagdromen wakkert de nieuwsgierigheid en creativiteit aan.

Out of the box denken: terwijl veel kinderen wordt wijs gemaakt dat ‘grote denkers op dezelfde manier denken’ vragen dyslectische kinderen zich af waarom het nodig is op dezelfde manier te denken en te doen.

Gedreven, ambitieus en volhardend: dyslectici volgen de massa niet en zullen niet licht bezwijken voor groepsdruk. Ze zijn vaak gefocust en hebben een hoog concentratieniveau.

Enkele beroepen waar dyslectici in uit kunnen blinken.

Psychologie

Grafisch ontwerpen

Mode ontwerpen

Sport

Kookkunst

Marketing en verkoop

Architectuur

Elektronica

Lesgeven

Leiding geven in mens gerelateerde beroepen

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend