Spel is cruciaal bij het vestigen van een goed fundament van sociaal, emotioneel en academisch leren. Verkleden als een superman of een stad bouwen met Lego helpt jonge kinderen met: creativiteit, emotionele intelligentie en emotionele regulatie te ontwikkelen en bouwt empathie. Vaardigheden die robots niet kunnen vervangen.

We moeten vaardigheden ontwikkelen, die uniek zijn bij mensen. Er zijn vier dingen die AI (artificial intelligence) niet zo goed kunnen als mensen: creativiteit, behendigheid, compassie en samengesteldheid (complexiteit).

De wetenschap van spelen

Volgens experts, die spel bestuderen heeft spel een technische definitie met specifieke criteria, zegt Kenneth Rubin, professor Human Development aan de Universiteit van Maryland. Spel dient intrinsiek gemotiveerd te zijn in tegenstelling tot het invullen door ouders; aangenaam; actieve betrokkenheid; en werken buiten de vele regels van het leven.

Categorieën van spel

Onderzoekers hebben een aantal categorieën van spel geïdentificeerd: fysiek, constructief, fantasierijk, toneelspel en spelletjes met regels. Alle categorieën helpen kinderen zich fysiek, sociaal-emotioneel en cognitief te ontwikkelen.

Fysiek

Tikkertje, verstoppertje, springen en stoeien werken aan de grove motoriek de basis die gebruikt wordt bij het kruipen, lopen en rennen. En zeker zo belangrijk doorzettingsvermogen en denken (beweging ondersteunt het uitbreiden en versterken van het geheugen).

Constructief

Constructie spel zoals met blokken bouwen ontwikkelt de fijne motoriek. Daarnaast helpt dit het kind veerkracht, redeneren en probleem-oplossing te ontwikkelen. Hoe bouw ik een toren die niet omvalt?

Fantasierijk

Fantasierijk spel zoals tekenen, dansen, spelen met water en zand leggen de fundering voor creativiteit, helpt kinderen hun gevoelens te uiten, bevordert communicatie en experimenteren met de werkelijkheid.

Doen alsof

Toneelspel, zoals verkleden, rollenspellen, met poppen spelen en verhalen vertellen ontwikkelt de emotionele regulatie en relationele vaardigheden waaronder empathie, samenwerking en onderhandelen. 

Spelletjes met regels

Een zelf bedacht spel waarbij afspraken vooraf en gedurende het spel worden gemaakt: zoals cowboytje en indiaantje, vader en moedertje. Of een bestaand spel waarbij kleine wijzigingen in de regels worden aangebracht.

Komen alle categorieën bij je kind aan bod? Wat gaat goed en waar heeft je kind meer behoefte aan?

Vind je dit interessant. Geef een reactie of deel dit artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend