Gezonde gewoonten aanleren is juist in de jonge jaren van een kind belangrijk. Dat zijn vaak de gewoonten, die je je hele leven lang meeneemt. Daar horen ook gezonden voedingsgewoonten bij. Op latere leeftijd gezonde gewoonten aanleren kost tijd en meer moeite.

Onlangs las ik een klein artikeltje hoe belangrijk het is dat je als aanstaande en jonge moeder gezonde voeding tot je neemt. En wanneer jij gezonde voedingsgewoonten hebt en je kind dit meegeeft beïnvloedt dat niet alleen de gezondheid van je kind, maar ook van je toekomstige kleinkinderen. Aldus de Epigenetica. En zeker fastfood beïnvloedt de leerprestaties negatief. Zie mijn blog hierover.

Epigenetica

Wat is dan Epigenetica? De studie van veranderingen van de functie van een gen zonder dat de code verandert, meestal door wijzigingen in het aanzetten of uitzetten van genen. De veranderingen vinden plaats door invloeden van buitenaf waaronder voeding. Ook de mate van stress, die iemand ervaart, veel of weinig beweging enzovoorts hebben invloed op onze genen.

Bewerkt voedsel

Tegenwoordig is het overgrote deel van de voeding, die we in de winkels aantreffen sterk bewerkt voedsel. En juist dit voedsel beïnvloedt de gezondheid negatief. Vaak bestaat het uit veel zout, suiker en vet met (synthetische) geur-, kleur- en smaakstoffen. In de oertijd waren zout, suiker en vet schaarse producten en op het moment dat deze voorhanden waren werd er zoveel mogelijk van geconsumeerd. De fabrikant speelt hier handig op in. Vandaar ook dat wanneer je bijvoorbeeld eenmaal aan een zak chips of drop begint niet meer kunt stoppen.

Wat is dan wel gezond?

Dat is voor iedereen verschillend. Wat voor de een heilzaam is is voor de ander gif. Het belangrijkste is dat je leert luisteren naar je lichaam en voelt wat je ‘bekomt’ en wat ‘onverteerbaar’ is. Als ouder is het vooral belangrijk je kind te observeren hoe het reageert op het eten. Houd daarbij wel rekening dat je iets ongeveer twaalf keer moeten eten voordat je de smaak leert waarderen of zeker weet dat je het echt niet lust. En of je nu wel of geen vlees of vis eet, koolhydraatarm, heel veel groente en fruit is minder belangrijk dan de kwaliteit.

Daarbij houd ik het volgende voorkeurslijstje aan wat betreft de kwaliteit:

Biologisch-dynamisch.

Biologisch.

Verse groenten en fruit van het seizoen, bij voorkeur uit de directe omgeving.

Ingevroren groenten.

Blik of pot.

Liever een kleiner stukje vlees, maar van goede kwaliteit.

Diepvriesvis.

Eet smakelijk.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Voor de leesbaarheid schrijf ik “ouder”, daar kan ook “verzorger” staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend