Fastfood is makkelijk, maar heeft een significant negatief effect op de cognitieve en academische vaardigheden.  Dat goede voeding bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind daar hoef je maar weinigen van te overtuigen. Dat ongezonde voeding kan bijdragen aan het krijgen van overgewicht is ook niet nieuw. Dat fastfood van invloed is op de schoolresultaten is voor velen wellicht wel nieuw.

Amerikaans onderzoek

Uit een uitgebreide Amerikaanse studie onder ongeveer 12.000 leerlingen  blijkt dat kinderen, die tijdens de basisschooltijd regelmatig fastfood aten, minder goede schoolresultaten hebben op de middelbare school (drie jaar later). Hoe meer fastfood kinderen aten hoe minder goed er gescoord werd. Tot wel 20% lagere score voor diegenen, die het meeste fastfood aten.

Amerika is het fastfood land bij uitstek. De resultaten van de week dat de kinderen een vragenlijst invulden is als volgt:

29% at gedurende deze week geen fastfood.

51% at een tot drie keer fastfood.

10% at vier tot zes keer fastfood.

10% at dagelijks fastfood.

Bij kinderen die een tot drie keer per week fastfood aten resulteerde dit al in minder goede schoolresultaten.

Waardoor ontstaat het verminderd leervermogen?

Waarom fastfood zo’n invloed heeft op de leerprestaties van leerlingen is uit de studie niet af te leiden. Een reden zou kunnen zijn dat fastfood een arme bron is van bepaalde voedingsstoffen, die kinderen juist nodig hebben om goed te kunnen leren. IJzer wordt in dit onderzoek als voorbeeld aangehaald, maar wellicht dat er nog meer specifieke micronutrients geheel of gedeeltelijk ontbreken in fastfood. Daarnaast bevat fastfood veel suiker, zout en (ongezonde) vetten, die mogelijk het leervermogen verminderen.

Andere factoren

Er is bij het verwerken van de resultaten rekening gehouden met factoren als lage opleiding van ouders, stad of platteland, arme buurten en dergelijke. Het zijn factoren waar je ook aan zou kunnen denken wanneer een kind lager scoort op school. Daardoor is het zo interessant dat voeding veel invloed heeft op de schoolresultaten.

Supermarkt

Fastfood vind je niet alleen in de fastfood restaurants. De kant-en-klaar maltijden in de supermarkten doen niet onder voor die in dergelijke restaurants.

Goede voeding

Wat is dan goede voeding voor je kind? Daar vertel ik over in mijn gratis e-book Help je kind beter leren. Wil je meer weten over goede voeding voor je kind dan kun je het e-book hier downloaden.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend