Creativiteit is zoveel waardevoller dan kennis. Je kunt nog zoveel kennis hebben, wanneer je die niet weet in te zetten omdat je de ‘juiste’ middelen niet hebt, bijvoorbeeld materiaal, dan blijft het bij kennis en heb je er niets aan. Wanneer je je creativiteit kunt inzetten dan heb je altijd wel middelen en ideeën om je doel te bereiken ook al beschik je over onvoldoende kennis.

Het is al weer een tijd geleden dat ik over creativiteit heb geschreven en juist creativiteit is zo belangrijk voor de mens. Lees hier mijn blog ‘creativiteit belangrijker dan kennis

Betekenis creëren en creativiteit

Wanneer ik Google op het de betekenis van “creëren” dan vind ik het volgende: iets nieuws maken, iets scheppen. Creativiteit is dan scheppingsdrang, vernieuwingsdrang.

Bij creëren en creativiteit denken we vaak aan artiesten, die mooie kunstwerken of muziekstukken maken. Of aan mensen die vanuit een oud concept iets nieuws maken of verbeteren. Maar we creëren iedere dag. Een maaltijd, een e-mail, een schoon huis. Het zijn allemaal creaties. En daar mag je trots op zijn.

School

Op school is er helaas weinig tijd voor het ontwikkelen van de creativiteit. Vaak is het een tekenlesje of handvaardigheidslesje. Misschien nog een uurtje muziek en dat is het dan wel. Het wordt minder hoog aangeschreven dan het opnemen van kennis en deze op het juiste moment weer reproduceren.

Uitdagingen

Als mens staan we voor vele uitdagingen in ons leven en hier op aarde en creativiteit kan ons veel verder brengen dan kennis. Jij als ouder bent dan de aangewezen persoon de creativiteit van je kind levendig te houden en verder te ontwikkelen. Hoe kun je dat dan doen?

Creativiteit ontwikkelen

Hoe kun jij nu je creatieproces, je creativiteit verder ontwikkelen en uitdagen? En niet alleen dat van jou, maar ook van je kinderen en partner. Een paar ideeën:

  • Pak een woordenboek en kies daar een of twee zelfstandige naamwoorden en een of twee werkwoorden uit. In totaal kies je drie woorden. Maak hier een verhaal mee.
  • Bedenk gekke dansjes of bewegingen.
  • Maak nonsens liedjes of rijmpjes.
  • Teken huizen of gebouwen, die we nu nog niet kunnen bouwen.
  • Teken een fantasiedier of maak een collage van samengestelde dieren.
  • Kies een voorwerp en bedenk er een heel ander functie voor. (las laatst iemand, die lepels gebruikt als massagemiddel).

Heel veel plezier!

Heb jij nog een leuk, gek of innovatief idee. Deel het hieronder. We zijn er allemaal blij mee.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend