ADHD zonder H. Kan dat? Ja zeker. Je kunt ook ADHD hebben zonder de bekende hyperactiviteit, die we hiermee associëren. De laatste tijd lees ik regelmatig dat met name vrouwen op latere leeftijd de diagnose ADHD krijgen. Hierdoor vallen er heel veel kwartjes voor deze vrouwen. Aangezien meisjes en vrouwen zich makkelijker aanpassen en gewenst gedrag vertonen valt de ADHD niet op.

In deze blog geef ik een aantal signalen die mogelijk kunnen wijzen op ADHD zonder H en tips. En het geldt uiteraard niet alleen voor meisjes, ook jongens kunnen ADHD hebben zonder hyperactiviteit.

Moeite taken af te ronden

Voor je kind is het moeilijk een taak te voltooien. Je kind is niet lui, dom, onwillig of oppositioneel. Je kind is een creatieve en out-of-the-box denker wiens gedachten makkelijk afdwalen van voor je kind oninteressante taken. Het brein raakt eerder vermoeid doordat het biologisch al een uitdaging is de focus te bewaren bij een oninteressante taak.

Soms kan een gebrek aan focus ook liggen aan onduidelijkheid wat er gevraagd wordt of in beslag worden genomen door iets anders. Helaas wordt het vaak verward met een lagere intelligentie of algemene capaciteiten terwijl het aan de manier van het verwerken van informatie kan liggen.

Makkelijk afgeleid

Mensen met ADD zijn makkelijk afgeleid. Het zijn de dagdromers onder ons. Het probleem is niet dat de gedachten afdwalen, maar wanneer men ‘weer terug’ is je kind zich ongeorganiseerd, verward en verloren voelt. Dan slaat de paniek toe.

Vergeetachtig

Dit kan liggen aan het werkgeheugen. Het werkgeheugen is een belangrijke vaardigheid die je nodig hebt bij het vasthouden van informatie en er een actie aan te verbinden. Wanneer iets emotioneel belang heeft wordt het in het lange termijn geheugen opgeslagen. En het werkgeheugen haalt ook daar de informatie op van vroegere ervaringen en past deze toe in de huidige situatie.

Moeite met luisteren of aanwijzingen opvolgen

Dit lijkt voor de buitenwereld vaak op zorgeloosheid of luiheid, maar is een nuance van ADHD. De verwerkingssnelheid van informatie is trager bij mensen met ADHD. Dat kan er voor de buitenwereld uitzien dat ze slecht luisteren of tegendraads zijn. Ze zijn ook eerder overweldigd en sluiten zich dan af. Nogmaals, dit heeft niets met intelligentie te maken. Lees ook mijn blog Een onderschatte reden waarom kinderen niet luisteren

Ongeorganiseerd

De georganiseerdheid van mensen met ADHD is vaak een overweldigend gevoel. Ze hebben geen idee waar te beginnen en de taak afrond kan onmogelijk lijken. Je kind legt vaak dingen op een onlogische plaats of verliezen deze. Zelfs meer dan ze toe willen geven.

Tot zover de signalen die mogelijk wijzen in de richting van ADHD zonder H. En iedereen is wel eens afgeleid, vergeet zaken, misplaatst dingen en is soms chaotisch. Pas wanneer het meer regel dan uitzondering is kun je gaan denken aan ADHD. Raadpleeg dan een deskundige.

De volgende keer geef ik voor elk signaal tips die je uit kunt testen.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend