Hoe fijn is het wanneer je de mogelijkheid hebt je kind een muziekinstrument te laten bespelen. Onder de indruk van de voordelen in mijn vorige blog? Nu de laatste 6 voordelen van zelf muziek maken. Deel 1 nog niet gelezen? Klik hier

8. Versterkt de motorische cortex

De motorische cortex (het deel van de hersenen dat onze motoriek aanstuurt) wordt in ongelooflijke mate getraind. Met name de fijne motoriek wordt gestimuleerd doordat een muziekinstrument bespelen behendigheid en nauwkeurigheid van de vingers vereist. Zeker wanneer je kind voor het zevende levensjaar begint te leren spelen zal het bij niet-muzikale bewegingstaken vaardiger zijn. Muzieklessen op jonge leeftijd zorgen voor verbinding in het corpus callosum (hersenbalk), dat een sterke basis vormt waarop de latere bewegingstraining kan bouwen.

9. Werkgeheugen

Het werkgeheugen, of wel het kortetermijngeheugen, wordt flink getraind door het spelen van muziek. Oefening baart kunst, ook hier, hoe meer je kind oefent, hoe sterk het werkgeheugen.

10. Langetermijngeheugen

Door het ontleden van complexe partituren ontstaat er een wellicht verhoogde visuele gevoeligheid. Muziek spelen kan daardoor ook het langetermijngeheugen beïnvloeden.

11. Samenwerken

Wanneer je kind in een groepje les heeft en er wordt in het groepje samen gespeeld of in een orkest speelt dan bevordert dit het samenwerken met anderen.

12. Creativiteit

Vooral wanneer de muzikale activiteit creatief is, zoals bij improvisatie, wordt de algehele creativiteit bevorderd. Muzieklessen verbeteren ook de communicatie tussen linker- en rechterhersenhelft. Daarmee kunnen muzieklessen ondersteunend werken bij leeruitdagingen als dyslexie.

13. Plezier

Luisteren naar muziek geeft vaak al plezier en verhoogt je stemming. Hoe is het dan wanneer je zelf muziek kunt maken en uiting kunt geven aan je stemming? Een boze bui kan zou zomaar weg kunnen smelten.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend