Hoe fijn is het wanneer je de mogelijkheid hebt je kind een muziekinstrument te laten bespelen. Lees hier wat je kind spelenderwijs leert. Omdat er zoveel voordelen zijn gevonden aan zelf muziek maken deel ik het blog op in twee delen. In deel 1 de eerste 7 voordelen. In het volgende blog de overige 6 voordelen.
1. Lezen en verbale vaardigheden
Er liggen vijf vaardigheden ten grondslag aan taalwerving: fonologisch bewustzijn, spraakwaarneming in een rumoerige omgeving, ritme perceptie, auditief werkgeheugen en het vermogen om geluidspatronen te leren .Daarnaast zijn er sterke verbanden gevonden tussen toonhoogte-verwerking en taalverwerking. Kinderen die muzieklessen kregen presteerden beter bij de leestraining dan kinderen die een andere vorm van expressie kregen als schilderen of andere beeldende kunst.
2. Leren van een vreemde taal gaat sneller
Zoals hiervoor al gemeld ontwikkelen kinderen sterkere taalvaardigheden wanneer ze vroeg in hun leven muziek gaan studeren. Complexe vocabulaires, genuanceerder begrip van grammatica en een hoger verbaal IQ zijn de ‘bijproducten’ van muzieklessen. Dit geldt niet alleen voor de eerste taal, die je kind leert, maar is ook positief bij het leren van een tweede taal. Deze voordelen blijven tot laat in de volwassenheid aanwezig.
3. Wiskundig en ruimte-tijd redeneren
De wiskundige relaties bepalen de intervallen in toonladers, rangschikking van toetsen en onderverdelingen van ritme, Daardoor is muziek diep wiskundig van aard. Kinderen die een hoogwaardige muziekopleiding krijgen scoren hoger op wiskunde. Je kind verbetert de abstract ruimtelijk-temporele (temporele betekent op tijd berustend) vaardigheden. Deze vaardigheden zijn van groot belang bij het oplossen van uit meerdere stappen bestaande problemen zoals bij architectuur, wiskunde of kunst.
4. Het verhoogt het IQ
Muzieklessen verhogen het academisch IQ meer dan het emotionele IQ, ook al is muziek in de eerste plaats een emotionele kunstvorm. Vele studies hebben aangetoond dat muzikanten over het algemeen een hoger IQ hebben dan niet-muzikanten. Niet dat je kind per se slimmer is, maar het IQ wordt meer aangesproken, je zou ook kunnen zeggen: ontwikkeld.
5. Betere luisteraars
Een muzikale training op jonge leeftijd maakt van mensen veel gevoeligere luisteraars. Zeker wanneer een muzikant het instrument bijhoudt gaat het ‘perifere gehoor’ langzamer achteruit. Het perifere gehoor is de vaardigheid specifieke stemmen (of muziektonen) te isoleren van een lawaaierige achtergrond.
6. Vertraging van het verouderingsproces
Zagen we hiervoor al dat het perifere gehoor langzamer achteruit gaat. Hetzelfde geldt voor de cognitieve achteruitgang. Studies van de Emory University, VS, tonen aan dat zelfs als je kind stopt met muziek spelen, de neurologische herstructurering, die plaatsvindt, helpt bij snelle mentale verwerking en flexibiliteit. Dit effect treedt pas op na minstens 10 jaar muziek studeren.
7. Zelfvertrouwen en zelfrespect
Muziek leren spelen vergroot het vertrouwen en zelfrespect van kinderen. Een hoog niveau van zelfrespect helpt je kind groeien en ontwikkelen op een groot aantal academische en niet-academische gebieden.
Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.