Werk in uitvoering! Je kind begeleiden naar volwassenheid is werk in uitvoering. Wat heeft je kind nodig om uit te groeien naar volwassenheid?

Ad Verbrugge is in gesprek met Jelle Jolles over de ontwikkeling van kinderen en de rol van de opvoeding. Jelle Jolles is hoogleraar Neuropsychologie em. aan de Vrij Universiteit te Amsterdam en Universiteit Maastricht en auteur van Het Tienerbrein. Het gesprek, opgenomen in 2017, en onlangs opnieuw gepubliceerd bij de Nieuwe Wereld inspireerde mij tot deze blog. Voor het volledige gesprek klik hier, Start na ongeveer 2:30 min.

Rijke en stimulerende omgeving

Zowel zintuigelijke, emotionele, cognitieve en sociale prikkels zijn nodig om de hersenen tot rijping te brengen. Hoe rijker en stimulerender de omgeving is hoe beter de rijping van de hersenen. De hersenen zijn nodig om de prikkels uit de omgeving binnen te krijgen en de omgeving betekenis te geven. De rijping van de hersenen gaat door tot na het 20e jaar.

Imitatiegedrag

Zeker in de eerste 7 levensjaren leert je kind door te kopiëren. We beschikken over spiegelneuronen die ons helpen het begin te leggen van vaardigheden. Heb je wel eens opgemerkt dat je kind bijvoorbeeld dezelfde manier van lopen heeft van jou of van je partner? Dat is mede onder invloed van de spiegelneuronen.

Oefening baart kunst

Alleen door veel te oefenen word je vaardig in iets. Wil je leren lopen dan zal je veel moeten gaan lopen. Wil je goed leren lezen dan is veel leesmeters maken dé manier. Zoals Bruce Lee zei: ik ben niet bang voor de man die eenmaal 10.000 trappen heeft geoefend, maar ik ben bang voor de man die 10.000 keer één trap heeft geoefend.

Hoe dan?

Hoe kun jij als ouder bijdragen aan een rijke, stimulerende omgeving? Je kind volproppen met sport-, en muzieklessen en andere activiteiten? Zeker niet aan te raden en kostbaar. Daarnaast wordt je kind overvoerd. En dan ligt een burn-out op de loer: van jou om alles in goede banen te leiden of je kind, omdat die geen rust krijgt.

Kijk eens in je omgeving, een familielid, buren of kennissen die iets goed kunnen. Mijn oudste zoon heeft zo een paar jaar pianoles gehad van een goede vriend. Zet een buurtelftal op. Maak eens een wandeling met iemand, die veel weet van de natuur in de omgeving. Ga samen koken of koekjes bakken.

Heb jij nog ideeën of tips voor andere ouders voor een rijke en stimulerende omgeving? Geef ze hieronder door. Alle lezers zijn er blij mee.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend