Wat hebben een buffet en een te-doen-lijstje met elkaar gemeen? Het antwoord is alles! Beide hebben de mogelijkheid je honger te stillen, maar kunnen overweldigend zijn als je een stap te ver gaat. En voor diegenen onder ons die AD(H)D of een creatief brein hebben een optie wat meer structuur in hun dag aan te brengen.

Het buffet is geopend …

Of je nu een leerling, moeder, vader, ondernemer of gepensioneerd bent je ogen zijn vaak groter dan je maag. Je ziet heel veel mogelijkheden allemaal even lekker en belangrijk en je weet niet waar te beginnen. Dat is het moment waarop je het prioriteren van taken die gemakkelijk kunnen worden verteerd een rol gaan spelen.

De voorgerechten

Als eerste heb je de kleine hapjes. Kleine taken aan het begin van de dag zoals het opruimen van het ontbijt, je bureau, spullen klaarleggen die je voor de overige taken van de dag nodig hebt. Kleine dingen die je moet doen om de eetlust voor de dag die voor je ligt op te wekken.

De tweede gang

Dan heb je de tweede gang. Wat stevigere hapjes, maar nog niet echt zwaar. Die omvatten zaken als checken van je agenda, afspraken maken, boodschappenlijstje maken, overleg met je huisgenoten of team. Allemaal taken waar je makkelijk een hele dag mee kunt vullen, dus houd er rekening mee dat er nog een hoofdgerecht komt, die juist de meeste focus, aandacht en energie nodig hebben. Datgene wat er echt toe doet, naar school gaan of je huiswerk maken, de boodschappen doen, de cruciale taken die je onderneming in beweging brengen of je vrijwilligerswerk.

Pauzedrankje

Wanneer de tweede gang is verorberd is het tijd voor een pauze. Een “lekker drankje” om alles weg te spoelen komt nu van pas. Weer even opladen voordat je werkelijk aan de slag gaat. Een wandeling buiten, een moment om rustig je thee of koffie te drinken, een leespauze, een Brain Gym® momentje met bijvoorbeeld de Dubbele Doedels*. Een momentje om je smaakpapillen te verfrissen zodat je kunt blijven genieten van je werkdagbuffet.

Een buffet en een te-doen-lijstje hebben veel met elkaar gemeen

Afgezien van het feit dat ik je extra hongerig heb gemaakt hoop ik dat ik je wat extra stof tot nadenken heb gegeven. Onthoud: net als bij een  buffet gaat het er niet om dat je zoveel mogelijk eet; het gaat erom dat je consumeert wat het belangrijkste is op jouw bord. Prioriteiten stellen zorgt ervoor dat je het meeste uit je dagelijkse productiviteit haalt en aan het eind van de dag nog energie over hebt voor een leuke, ontspannende activiteit.

* Dubbele doedels is een activiteit uit de Brain Gym®. Teken op een vel papier, groot bord of gewoon in de lucht met beide armen en handen tegelijkertijd vormen die elkaar spiegelen.

Wil jij meer weten van Brain Gym® of ervaren wat Brain Gym® voor je kan doen? Regelmatig geef ik een Brain Gym® Proeverij. Stuur een mailtje naar contact@atouchofdunja.nl  of kijk op mijn website A Touch of Dunja  en ik houd je op de hoogte wanneer de volgende Proeverij is.

Leuk? Interessant? Waardevol? Of heb jij nog tips? Laat een reactie achter of deel dit artikel met andere ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend