Heb je het idee dat de leesvaardigheid van je kind de afgelopen maanden achteruit is gegaan door het thuisonderwijs? Of zie je het somber in dat je kind te weinig vooruit gaat in het nieuwe schooljaar? Mede door het tijdverlies met alle extra maatregelen op school, waardoor te weinig tijd overblijft voor de echte les? Dit is wat je eraan kunt doen: VOORLEZEN

Wat leert een kind tijdens het voorlezen

Voorlezen speelt een belangrijke rol bij de vocabulaire en taalontwikkeling van je kind. Je kind hoort nieuwe woorden en leert hoe taal werkt. Bij voorlezen kun je een wat moeilijker boek pakken dan het niveau waarop je kind zelf leest. Zie ook mijn blogs: je kinderen opvoeden tot vriendelijke en slimme mensen. Klik hier en 8 redenen waarom we niet voorlezen aan onze kinderen. Klik hier

Gevoelens uiten

Een ander voordeel is dat het je kind en jou een veilige structuur biedt over stressvolle zaken in het leven van je kind te praten zoals de huidige situatie rondom COVID-19. Het kan makkelijker voor je kind zijn hoe de personen in het boek omgaan met stressvolle situaties dan over hun eigen angstige gevoelens te praten.

Het delen van het verhaal kan een betekenisvolle communicatie op gang brengen en helpt jou en je kind een sterke band met elkaar op te bouwen.

Actief voorlezen

Afhankelijk van de behoefte van je kind kun je het voorlezen actiever maken door de volgende technieken te gebruiken en je kind meer te betrekken bij het voorlezen.

Laat je kind een woord invullen:

Bijvoorbeeld: Jan zei altijd tegen zijn moeder ….

Zeker wanneer je een boek al een paar keer hebt voorgelezen, is dit leuk om te doen.

Wat gebeurde er:

Vraag wat er in het laatste stukje gebeurde. Moedig je kind aan het verhaal te herinneren, de gebeurtenissen in volgorde te zetten en uit te leggen.

Waarom vragen:

Vragen met wat, waarom, wie, waar, wanneer en hoe. Dit bouwt de woordenschat en begrip op.

Open vragen:

Vragen die kinderen aanmoedigen dingen uit te leggen en te verkennen.

Herinner je:

Vragen die een verbinding leggen tussen het lezen in het boek en het leven van je kind. Herinner je je toen je aan het spelen was vanmorgen? Wat speelde je toen?

Belangrijkste tip

Door voor te lezen breng je samen tijd door. Een rustmoment in ons drukke bestaan. Geniet van dit moment samen met je kind.

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met andere ouders of op sociale media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend