NAH in beweging, mijn natuurlijke herstelproces door Eveline Hund en Simone Hartman: een boek review.

Een van mijn Brain Gym® collega’s heeft een boek geschreven over haar herstelproces van Niet Aangeboren Hersenaandoening (afgekort NAH).  NAH kan  ontstaan door een oorzaak van buitenaf: een verkeersongeval (in haar geval), een klap op het hoofd of een val van een trap. Maar het kan ook ontstaan doordat er in de hersenen iets misgaat: een hersenbloeding, zuurstof tekort na een hartinfarct, een hersentumor.

Biografie

Naast dat het proces van herstel mooi is om te lezen, vond ik het ook heel erg leuk dat ik een stukje biografie van Eveline lees voordat onze paden kruisten. Wat heeft haar gevormd? Wat waren de belangrijke momenten in haar leven? En uiteraard ook het herstelproces zelf.

Het herstelproces

De zin, die ze vaak te horen kreeg bij de revalidatie “leer er mee te leven” accepteerde ze niet. En bij de reguliere zorg voelde Eveline zich vaak niet gezien, zoals zovelen van haar lotgenoten. Na 12 jaar geworsteld te hebben met haar NAH komt Eveline in aanraking met kinesiologie en Brain Gym®. Eveline leert te luisteren naar haar lichaam en ook welke verlangens er onder haar pijn zitten. Ze herontdekt haar zachtere kant en kan zo naar de pijn toe bewegen en zichzelf in balans brengen. Het is een proces dat je zelf aan gaat en zelf doorheen moet: alleen! Ondersteuning bij het proces is er uiteraard wel.

Brain Gym®

Eveline werkt graag met Brain Gym®, omdat de oefeningen stress verlagend zijn en het natuurlijk functioneren ondersteunen. Wanneer je weer in balans komt voel je weer jezelf. De oefeningen zelf zijn eenvoudig uit te voeren en kosten per oefening weinig tijd, zodat je snel een oefening kunt doen op het moment dat je die nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je even uit balans bent gebracht.

Zoals Eveline Brain Gym® inzet voor mensen met NAH, zo is Brain Gym® op veel gebieden in te zetten o.a. bij ADHD, leeruitdagingen als dyslexie en dyscalculie, sportwedstrijden, een muziek- of dansoptreden, mensen met speciale behoeften, dementie. Eigenlijk is Brain Gym® voor iedereen een fijne, eenvoudige methode meer in balans te komen.

Ervaringsdeskundige

Inmiddels heeft Eveline een bloeiende praktijk waar ze haar cliënten met NAH begeleid het optimale uit hun leven te halen. Eveline gelooft (en ik ook) dat ons zenuwstelsel, ons neurologische systeem, veel flexibeler is dan we denken. Met haar ervaringen en kennis van kinesiologie en Brain Gym® weet zij de kwaliteit van leven voor haar cliënten omhoog te brengen.

NAH in beweging is een aanrader

Het boek is een aanrader voor iedereen met NAH of een partner met NAH, familie en voor zorgprofessionals, die meer begrip willen opbrengen voor hun cliënten met NAH. Het boek leest prettig, de tekst is lekker ruim opgezet en voorzien van zwart/wit illustraties. Zeker voor iemand met NAH is het prikkelarm gehouden.

Ben je nog niet zo bekend met aanvullende zorg en de zienswijze, die deze zorg vaak heeft, dan zul je wat langer bezig zijn met de tekst tot je te nemen. Anders lees je het in een aantal uurtjes. Het boek bestaat uit twee delen: het eerste deel beschrijft het leven en herstelproces van Eveline zelf. In het tweede deel zet ze haar visie op herstel neer.

NAH in beweging is te bestellen bij Praktijk de Bolderik http://www.praktijkdebolderik.nl/ of e-mail naar info@praktijkdebolderik.nl

Leuk? Interessant? Waardevol? Laat een reactie achter of deel het met anderen.

1 reactie. Reactie plaatsen

 • Merel Slotboom
  3 augustus 2023 12:19

  Wat leuk Dunja, dat je een recensie hebt geschreven voor het boek van Eveline Hund, onze Brain Gym collega.
  Ik had het zelf nog niet gelezen en jouw uitleg geeft me er inzicht in.
  Brain Gym haalt het beste uit je, in elke situatie en zeker na trauma.
  Liefs, Merel

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
(ook als audioboek)
close-link

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOEK
close-link
Send this to a friend